Bollenstreek – De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollenscultuur (KAVB) is geschrokken door het artikel in de Volkskrant over het aangetroffen middel Dinoterb in het water van bollengebied in Noord-Holland. De branchevereniging van de bloembollensector zegt dat de sector onterecht wordt beschuldigd, aangezien Dinoterb al sinds 1998 verboden is en nooit aan de bollensector is geleverd. Dit is bevestigd aan de KAVB na navraag bij alle bedrijven die middelen leveren.

De KAVB benadrukt dat elke overschrijding in het oppervlaktewater, van welk middel dan ook, onacceptabel is. De KAVB betreurt dat de Volkskrant geen informatie heeft opgehaald bij deskundigen, wat leidt tot ongegronde beschuldigingen aan de sector. Het belang van een diepgaand onderzoek naar de bron van deze vervuiling wordt benadrukt, daarom heeft de KAVB het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gevraagd om dit uit te voeren.

12 REACTIES

 1. We weten allemaal dat de KAVB niet alles weet van de middelen die de bollenboeren gebruiken.Wat in Nederland verboden is wordt wel uit het buitenland gehaald. Ik vermoed dat veel bollenboeren nog gif in de kast hebben staan en gebruiken, wat al jaren niet meer gebruikt mag worden.

 2. Het is tegenwoordig bijna helemaal niet meer mogelijk om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken die niet toegestaan zijn in een gewas of middelen die helemaal verboden zijn. Controles zijn terecht super streng en worden uitgevoerd doormiddel van bladmonsters gebruikte middelen zijn wel tot 10 weken na toepassing aan te tonen. Er zal altijd kaf onder het koren zijn maar het idee dat er massaal illegalen middelen uit het buitenland gehaald worden is al zolang achterhaald. Het is eigenlijk te stom voor woorden om dat hier nog op deze manier te noemen.

  • Inderdaad, beschuldigen is makkelijk en probeer dan maar het tegendeel te bewijzen.
   De toon is gezet en wordt door leken blind aangenomen omdat het in de krant stond.

 3. Meneer Arie reageert zeer ongenuanceerd. Alle agrarische bedrijven worden regelmatig gecontroleerd en de tijd dat men middelen uit het buitenland haalde ( indien dat al gebeurde op grote schaal, wat ik zeer betwijfel) ligt ver achter ons. Men neemt inderdaad regelmatig monsters om op niet toegelaten middelen te controleren. Als blijkt dat iemand uit de sector zo n middel gebruikt heeft moet men (NWWA) dit streng aanpakken. Er worden duidelijk veel minder middelen gebruikt ten opzichte van 20 jaar terug en als bestrijding van bv diverse insecten/ aaltjes e.d. worden de percelen regelmatig onder water gezet. En ja, het kan altijd beter. Maar alleen al om kosten van middelen te besparen gebruikt een ‘bollen boer’ het liefst geen of zo weinig mogelijk middelen…

 4. Toen ik een keer reageerde op t feit dat parkinson een erkende beroepsziekte is in noord-frankrijk in de bollenteelt. Regeerden alleen bollenboeren als door een wesp gestoken. De waarheid is gewoon hard.,: De bollenteelt en bloementeelt is gewoon een zwaar vervuilende sector waar enorm veel geld in omgaat. En dat gaat al jaren boven de gezondheid van heel veel mensen . Direct en indirect..

 5. Bedrijven zijn per definitie zonder geweten, het draait om geld en vooral meer geld. Zo hebben we de wereld ingericht. Om deze reden is er controle nodig en die ontbreekt. Vraag eens na bij de waterschappen hoe en hoe vaak de gifboekhouding wordt gecontroleerd. Doe het aub echt, misschien geeft dat een signaal af.

 6. Ik koop mijn bloembollen bij de Bloemoloog. Zij verkopen uitsluitend biologische bloembollen met Skal certificaat. Zo weet ik zeker dat ik niks te maken heb met Dinoterb en bijdraag aan een goed milieu.

  • Goed voor u . Ik hoop ook dat u geen drugs of medicijnen gebruikt , want dit gif wordt 10 keer zo veel aangetroffen in het oppervlaktewater, helaas .
   Dus een bevolking krimp zou beter zijn voor het milieu en gezondheid dan een groei .wat er op dit moment gebeurt helaas .

 7. Het zijn altijd de boeren en bollenkwekers die overal van worden beschuldigd zonder dat er iets gebeurd .als het gebeurt is is dit niet goed te praten of te doen Maar meestal ligt de waarheid in het midden Maar wij moeten een goed product leveren tegen zo laag mogelijk prijs Dan kun jij ook kiezen om dat anders te gaan doen de bio bol of hoe dat mag heten maar die zijn 10x zo duur en kan bij a niemand betalen of willen ze niet betalen er voor Maar wij moeten zo door gaan met dit soort berichten en beschuldigingen en dan gaan die ook weg uit Nederland en komen via een andere land gewoon hier binnen en dan zijn alle controleren weg .Maar dan gebeurt het ergens anders dus zij wij goed bezig toch stelletje groene zeur dozen fijne zondag en niet meer naar de bollenvelden gaan kijken hoor zeik dozen

 8. “Groene zeurdozen”? De pesticiden die gebruikt worden in de bollenstreek worden o.a. gelinkt aan Parkinson, hartritmestoornissen, depressies en kinderleukemie.
  “Zeikdozen”? In de urine van mensen die na bij de bollenvelden wonen worden resten van bestrijdingsmiddelen gevonden! Ook een fijne zondag toegewenst, meneer Peet.

 9. De ziekte van Parkinson is vernoemd naar James Parkinson. Deze Engelse arts (1755-1824) beschreef als eerste de verschijnselen van deze toen nog onbekende ziekte. Hij ontdekte destijds al dat er geen waarneembaar begin van de ziekte is en dat de klachten zich langzaam progressief ontwikkelen.
  Glyfosaat onder de merknaam Roundup werd het in 1974 als herbicide op de markt gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in