Noordwijk – Wat gebeurt er nu eigenlijk achter de schermen bij een boer? Op die vraag kregen bezoekers van de jaarlijkse agrarische open dag in de regio, Bollenstreek in Bedrijf, een antwoord. Voor de dertigste keer openden acht agrarische bedrijven in het Langeveld hun deuren voor geïnteresseerden.

‘Je hebt niet iedere dag de kans om uit te leggen wat je doet’, vertelt Jan- Willem Rotteveel, samen met twee andere neven staat hij aan het roer van plantenkwekerij Rotteveel aan de Langevelderlaan. Volgens hem is juist die uitleg naar de buitenwereld ook voor boeren van belang: ‘Er wordt best wel snel een mening gegeven over wat we aan het doen zijn en de boer krijgt niet altijd de mogelijkheid om zijn acties toe te lichten. Vandaag is dat zeker wel het geval. Mensen staan er soms toch aardig van te kijken, wat hier allemaal aan de hand is.’

Om het boeren over het algemeen wat meer in de spotlight te zetten, ook onder de jonge generatie, verkoopt Rotteveel op de open dag een boekje speciaal voor kinderen. ‘Vaak hebben mensen van onze generatie of nog jonger niet zoveel planten in de tuin. Daarom vinden wij het van belang om ook kinderen uit te leggen welke planten er allemaal zijn’, vertelt de Noordwijkerhoutse kweker. ‘Dit doen wij in dit boek door middel van grappige Nederlandse plantennamen, zoals stinkend nieskruid en ezelsoren.’ In het boek komen drie zusjes in de tuin van hun opa en oma, die een prachtige bloementuin hebben. Daar vragen de zusjes zich af waarom zij geen bloemen hebben in de tuin en gaan samen met de pratende planten aan de slag met het maken van een bloementuin voor hun moeder.

Benieuwd naar de ervaringen bij de kwekerij? Luister dan naar het audiofragment van verslaggever Nick Vink: 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in