Foto: Daan Baijer

Bollenstreek – Aardwarmte als warmtebron voor de Bollenstreek komt steeds dichterbij. Volgens een haalbaarheidsonderzoek in opdracht van Aardwarmte Rijnland kunnen, als alles meezit in 2027 de eerste huishoudens en bedrijven aangesloten worden op het aardwarmtenet. In totaal kunnen er ongeveer 50.000 huishoudens worden aangesloten.

Om het project te realiseren is een investering van 1,3 miljard euro nodig, waarvan 200 tot 300 miljoen van het Rijk. Volgens Michiel Ottevanger van Aardwarmte Rijnland is een warmtepomp niet nodig als huishoudens overstappen van aardgas naar aardwarmte. Zo wordt tegelijkertijd het elektriciteitsnetwerk ontlast.

De kosten van aardwarmte zullen ongeveer even hoog zijn als gas. Ottevanger geeft aan dat de prijs hetzelfde blijft, maar als de prijs van aardgas stijgt, de kosten voor aardwarmte daar niet in mee gaan. 

De warmtebron waar naar gekeken wordt, ligt bij het voormalige TuinExtra in Noordwijk. Wethouders uit de Bollenstreek willen zich hard maken voor de ontwikkeling van de warmtebron.

Verslaggever Daan Baijer vroeg aan Michiel Ottevanger van Aardwarmte Rijnland of aardwarmte in de Bollenstreek haalbaar is:

13 REACTIES

 1. En wie moet dat betalen de mensen die aangesloten worden het is nu al een gaos warmte van fabrieken niet te betalen en over twintig jaar er achter komen dat het niet wetkt . Ze staan ni sl hun zakken tevullen .

 2. Goedkoper? Hahaha. Vraag dat eens aan alle mensen die nu al op een warmtenet aangesloten zijn. Ga mijn deur maar stilletjes voorbij..

 3. Net zo duur als aardgas wordt er gesteld. Hebben we het dan over de prijs van gas incl. de enorm gestegen energiebelasting?

  De gasprijs die men tegenwoordig betaald bestaat uit meer dan de helft belastingen.

  Laat die aardwarmte dan maar zitten, niet te betalen voor de gewone man

 4. als deze prijzen waar zijn, is het kassa voor de overheid en aandeelhouders.
  als het project eenmaal draait zijn er geen noemenswaardige kosten meer

 5. Wat goed. Ik hoop dat snel duidelijk wordt welke wijken erop worden aangesloten, want ben me ook aan het oriënteren op een warmtepomp. Wij verbruiken met een gezin van vier zo’n 650 kuub per jaar in een jaren ‘70 rijtjeshuis dus ik hoop wel dat je grotendeels blijft betalen naar verbruik, en niet zulke idioot hoge aansluitkosten zoals nu weleens bij warmtenetten, anders toch beter een warmtepomp.

 6. Maar dat rondpompen kost ook gewoo stroom..heel veel stroom..en laten ze die nou net gratis krijgen door al die, door de burgers zelf gëïnvesteerde zonnepanelen waar ze niks voor krijgen op piekuren..maar die stroom kunnen ze wel mooi gebruiken, ook om waterstof mee te maken..dit kost veel meer stroom dan het oplevert dus bedachten ze een list om gratis stroom te krijgen die de burgers zelf betalen. En we deze waterstof later zelf weer mogen kopen.

 7. Wat een negatieve reacties. Laat goed onderzoeken en bepaal dan of het haalbaar is. Er kunnen vast garanties gegeven worden over de kosten. Is dat het geval, kom maar op dan. Op de oude voet verder gaan en net doen alsof het klimaat niet naar de knoppen gaat, kan niet meer!!

 8. “Betaalbaar” “De prijs blijft hetzelfde”…..
  Dat zijn van die abstracte termen waarmee je alle kanten op kunt.
  Is dit weer de spreekwoordelijke wortel die voor onze neus wordt gehouden?

 9. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, Wim. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het beleid m.b.t.de zonnepanelen. Ook huidig goed onderzoek naar aardwarmte biedt geen garantie voor de toekomst m.b.t. de kosten. Ook het veranderende regeringsbeleid van de komende kabinetten kan spelbreker zijn voor consistentie in het aardwarmtebeleid. Zekerheden bestaan niet meer in ons snel veranderend Nederland.

 10. Het zou toch mooi zijn als die aardwarmte bij de bron in waterstof omgezet zou kunnen worden!
  Dan kan het zo via het bestaande gasnet naar de huizen getransporteerd kunnen worden.
  Dus al dat dure extra graafwerk met geisoleerde leidingen en het nodige warmteverlies is dan niet nodig.
  De hele bollenstreek is één keer van het aardgas af en over op het waterstof.
  Geen gedoe meer met warmtepompen, dus elektriciteitsnet wordt ook ontlast!

 11. Al die zogenaamde verbeteringen zouden goedkoper zijn nou kijk maar een naar het vuil als we die gingen scheiden zou het veel goedkoper worden het is drie keer zo duurgeworden en de aandeelhouders drie keer zo rijker . Je wordt als burger gewoon genept zo kan er aandeelhouders zijn worden de portefeuille gevuld .

 12. Waterstof klinkt mooi maar kost enorm veel stroom om te maken.
  Opslaan van waterstof kan met hoge druk of zeer lage temperatuur, dan wordt het pas vloeibaar.
  Bovendien is het extreem explosief, hoor ik niemand over.
  Jammer dat er niet een paar flinke kerncentrales staan op de Maasvlakte en aan de Dollard.
  Maar toen Merkel het (rampzalige) besluit nam om ze allemaal te sluiten in Duitsland, was er in Nederland niemand die het aandurfde er überhaupt over te praten. Wel kolen, geen kernenergie.
  Nu pruttelen de kolencentrales op half vermogen en weet niemand precies hoe verder. Bij geen wind en geen zon is er geen groene stroom.
  Akku’s kunnen daar weinig aan veranderen. Nog zes jaar dan is het 2030.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in