Bollenstreek – Patiënten met Alzheimer moeten in de Bollenstreek gemiddeld 6 tot 18 maanden wachten op een plek in een verzorgingstehuis. Per zorgaanbieder is de wachttijd anders: Topaz geeft aan binnen de Bollenstreek binnen zes maanden iemand een plek te kunnen bieden. Bij DSV kan het een half tot anderhalf jaar duren (afhankelijk van de gewenste locatie) en bij HOZO tot maximaal een jaar. Een woordvoerder van Marente geeft aan er geen tijd aan te kunnen hangen omdat het van de situatie van de patiënt af hangt.

Zaterdag is het Wereld Alzheimer Dag. Het thema is ‘Samen in beweging’. Zo is er in Noordwijkerhout rondom de jeu-de-boulesbaan bij Puyckendam een Franse middag met jeu-de-boules en beweegactiviteiten georganiseerd voor mensen met én zonder dementie. De ziekte van Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende soort dementie. Zeventig procent van alle mensen met dementie heeft Alzheimer. Iemand met Alzheimer krijgt eerst problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse handelingen. Als je Alzheimer krijgt, word je helaas niet meer beter. 

Zorgbemiddelaar Lennart Rienks van DSV geeft aan dat het aantal telefoontjes in de Bollenstreek van verontruste naasten van mensen met Alzheimer toeneemt: “Ik krijg elke dag wel een paar belletjes met vragen van bezorgde mensen. Dat komt ook doordat mensen vaak niet weten waar ze met de zorgvraag moeten beginnen als ze te maken krijgen met iemand met Alzheimer in de omgeving”.

Voor buitenstaanders kan het overweldigend zijn als ze eenmaal beginnen aan de zoektocht naar een oplossing voor de zorg van een naaste met Alzheimer. Zo zijn er allerlei wetten, regels, zorgmogelijkheden en verschillende indicaties rondom dementie. Per indicatie hangt het er vanaf welke zorg iemand krijgt. De eerste stap is meestal de huisarts die na een diagnose een casemanager inschakelt die persoonlijke begeleiding geeft bij dementie en Alzheimer. Casemanagement wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Ook voor de zorgbemiddelaars zelf is het een kwestie van alert blijven. Rienks is sinds 2,5 jaar werkzaam als zorgbemiddelaar en geeft aan dat het steeds drukker wordt met meer verantwoordelijkheden, meer procedures, meer ontwikkelingen en tegelijkertijd de organisatie informeren over wat er regionaal speelt.

Volgens coördinator client servicebureau van Topaz, Arjen Linstra, kan iedereen in de Bollenstreek nu vrij snel de juiste zorg krijgen, maar dat kan over een half jaar weer heel anders zijn: “Er is een toename van crisisbedden en die vraag wordt ook complexer. Bovendien komt de vergrijzing eraan, we verwachten een enorme toename.”

Linstra vertelt dat Bollenstrekers erg aan hun dorp gehecht zijn: “Zo is woonzorgcomplex Munnekeweij erg populair onder Noordwijkerhouters. Maar als een Alzheimer-patiënt loopdrang heeft, dan is dat voor diegene niet de juiste plek. Uiteindelijk is het belangrijk dat de patiënt vrijheid heeft en gelukkig is, dat kan dan zomaar ergens anders in de streek zijn met lange gangen in het gebouw.”

Zorginstellingen zetten nu actief in op verzorging en ondersteuning van de Alzheimer-patiënt thuis door middel van Volledig Pakket Thuis, VPT. Er gaan meer zorginstellingen dicht dan dat er bij komen, dus het is een noodzakelijk alternatief om de Alzheimer-patiënt op te vangen. Dan wordt er contact gelegd met een wijkverpleegkundige en gekeken naar wat er zo lang mogelijk kan in eigen huis. Dat is in samenwerking met welzijnsmedewerkers en zorgspecialisten.

Daarnaast willen samenwerkende zorgorganisaties uit de streek met het Expertisecentrum Dementie Zuid-Holland Noord de zorg rond dementie verbeteren door kennis te delen. Die kennis is niet alleen voor cliënten en hun naasten, maar ook voor zorgprofessionals. Binnen het centrum worden verschillende cursussen en trainingen aangeboden en kunnen zorgteams aan kloppen voor ondersteuning.

Of de inzet van VPT en het expertisecentrum afdoende zijn voor de groeiende zorgvraag, moet in de komende jaren blijken.

 

1 REACTIE

  1. Er moet een einde komen aan alle bezuinigingen. En ja, blijkbaar zijn de aangekondigde bezuinigingen op de ouderenzorg van de baan, maar eerst zien en dan geloven. Zou me niets verbazen als er toch op de directe zorg bezuinigd wordt en ze zich gaan richten op AI ofzo. Iets als geef alle dementerenden die thuis wonen een tablet met een AI assistent (natuurlijk niet een bestaande, maar een specifiek ontwikkelde hiervoor wat ook veel zal kosten).
    Er is gewoon een limiet aan het thuis goed kunnen verzorgen van ouderen (met en zonder dementie).
    Er moet vooral wat aan de werkdruk gedaan worden. Want wie wil er nou dementeren ouderen verzorgen voor een matig salaris en met een hoge werkdruk waardoor je soms keuzes moet maken over welk persoon je bijvoorbeeld naar de wc helpt? En dan natuurlijk het verpesten van je lichaam omdat je toch mensen op zal moeten helpen.

    Maar hopelijk ben ik gewoon te pessimistisch en gaat het goedkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in