Foto: Charles Nieuwenhuizen

Noordwijk – Al drie jaar is Wendy Verkleij burgemeester van Noordwijk, maar maandag was pas haar eerste gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. Ze begon als burgemeester eind januari 2020 en door corona werd de receptie twee keer geschrapt. In NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout wees ze onder meer op de harde reacties on line op sommige nieuwsberichten. Heb elkaar wat meer lief, aldus Verkleij. Ze sprak haar bewondering uit voor gezinnen die hele gezinnen uit de Oekraïne in huis hebben genomen. Ze wees ook op daadkracht, dat al kan in kleine vorm door complimenten uit te delen. Ook bedankte ze de diensten die bij calamiteiten in actie komen. Ze wenste de in vol ornaat aanwezig carnavalsvierders dit jaar een normaal jaar.

Hieronder de totale speech van de burgemeester van Noordwijk:

Goedenavond aanwezigen,

Van harte welkom! Wat fijn dat u er vanavond bent. Het jaar 2023 is gestart, en inmiddels ruim een week oud. De kop is eraf. Vandaag wil ik graag met u stilstaan bij de hoop, de wens en de verwachting voor het nieuwe jaar. En ik verklap u alvast hoe mijn wens luidt… Heb Lief! 

Inleiding

Eind deze maand ben ik 3 jaar burgemeester van deze prachtige gemeente. En toch is het de 1e keer dat ik voor u sta op een nieuwjaarsreceptie. En ik mag u zeggen, het waren bijzondere jaren. De coronacrisis die ruim 2 jaar duurde, werd opgevolgd door de oorlog in de Oekraïne. De dynamiek en effecten hiervan trokken opnieuw een wissel op onze eigen samenleving. En nog steeds zijn het turbulente en ingewikkelde tijden.

Kwesties en daadkracht

Ik noem enkele kwesties. De uitzonderlijke prijsstijging van energie, inflatie, financiële zorgen… zeker ook bij ondernemers. Klimaatverandering, vluchtelingenvraagstukken, woningentekort… Wat kunnen we dan van 2023 verwachten? Waar mogen we op hopen? Er zijn veel uitdagingen, dus daadkracht zal opnieuw nodig zijn! Daadkracht van iedereen. Schouder aan schouder: inwoners, verenigingen, ondernemers én … de overheid! Zowel op nationaal als op lokaal niveau zijn er majeure uitdagingen. Ook op politiek vlak.

Samen Leven

Ik focus mij vandaag op onze lokale samenleving. De gemeente Noordwijk.En bij het woord samenleving.. heb ik meteen een vraag. Samenleving = Samen Leven. Soms vraag ik mij af of we dat nog wel doen. Samen leven. Zijn we daar nog toe in staat? Vindt u ook niet dat de samenleving is verhard? Vooral online gaat het er regelmatig stevig aan toe. Ik schrik nog steeds van som mige reacties onder berichten op social media. Vol haat, vol overtuiging. Dan denk ik…besef je nou echt wat je schrijft? Heb elkaar wat meer Lief.

Positief

U schrikt wellicht van deze inleiding. Maar dat is niet nodig. Want ik ben ook hartstikke positief. Omdat ik denk dat we de uitdagingen in de gemeente Noordwijk heel goed met elkaar aankunnen. Yes, we can! zei Obama al wat jaren geleden. En zo is het. We kunnen dit. We zijn een krachtige en sterke gemeente. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen. Onze gemeente barst van de daadkrachtige, creatieve, betrokken en gastvrije inwoners. Onze gemeente bewijst keer op keer dat we samen heel goed in staat zijn om te dealen met een veranderende wereld. Wat mij betreft zou politiek Den Haag daar nog iets van kunnen leren. In Noordwijk wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan het zuiniger omgaan met onze natuur. Innovaties en meer bewustwording zijn hier leidend in.

Respect en bewondering

En ook samenwerking is hierin onontbeerlijk. En dat doen we. Onder andere door de intensieve onderlinge verbanden te onderhouden. Ik noem er enkelen: de ondernemersverenigingen, de sportraad, de cultuurraad, de Maatschappelijke Alliantie en bijvoorbeeld de Koninklijke Horeca Noordwijk. Wat een kracht ontstaat hieruit! We constateerden deze verbinding ook al in tijden van corona. En we zagen het opnieuw bij de opvang van Oekraïners, toen in maart de oorlog uitbrak. In Noordwijk vangen we momenteel 456 Oekraïners op. Waarvan 329 door particulieren. Dat zegt wel iets over de betrokkenheid van onze inwoners. En ook over onze vrijwilligers en onze professionals. Ik heb hier zeer veel respect en bewondering voor. 

Ik heb inwoners bij mij aan tafel gehad die een heel gezin in huis hebben opgenomen. Moet u na gaan. Een heel gezin. Een gezin, die men niet kent. Dat betekent vanaf dag 1: delen van de keuken, de badkamer, het toilet. En dan is het ook nog onbekend voor hoe lang. Kunt u zich daar iets bij voorstellen? Wanneer eindigt het? Laten we hopen dat de oorlog snel voorbij is. Ook de ambtelijke organisatie moet meedeinen op de golven die op hen afkomen. Naast het reguliere werk wordt verwacht dat de crises goed opgepakt worden. Dat vraagt veel. Maar ook hier constateer ik veerkracht en daadkracht. Ik wil allen bedanken voor de enorme betrokkenheid en inzet. 

Verenigingsleven/verbinding 

Wat mij ook positief stemt is het stevige en rijke maatschappelijk middenveld van Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. Zoveel mooie verenigingen, kerken, sportclubs en stichtingen. Er zijn veel vertegenwoordigers van deze verenigingen aanwezig vandaag. Fijn! 2022 was een moeilijk jaar. Maar ook een vol, mooi en druk jaar. Een jaar vol verbinding. Evenementen werden ingehaald. Of opgestart. Of… ze konden eindelijk weer! Het Bloemencorso, De Mooiste File, weekfeesten, Oranjefeesten, de nieuwe Duin en Bollen Wandel 4-daagse, concerten en heel veel culturele evenementen. Veel sporttoernooien. Feestende jubilarissen zoals van Crescendo en Van Nispen en nog vele andere mooie momenten. En hopelijk, ja hopelijk, krijgt de carnaval nu ook eindelijk weer een normaal jaar. Met een prachtige optocht, zalen vol feestende carnavalvierders en gelukkige prinsenparen.Ik wil alle vrijwilligers bedanken voor de inzet tijdens afgelopen jaar maar ook tijdens de moeilijke jaren 2020 en 2021. Uw inzet was onmisbaar en belangrijk. U speelt een belangrijke verbindende factor in onze samenleving. Een vereniging is veel meer dan alleen cultuur of sport met elkaar beoefenen. U ziet met elkaar wat er leeft en speelt. U kijkt naar elkaar om. 

Trots op hulpdiensten

Nog een positief punt. Onze calamiteitendiensten. Ik wil ze vandaag specifiek noemen. Afgelopen jaren stonden zij behoorlijk onder druk. Brandweer, politie, boa’s, reddingsbrigade, KNRM en andere hulpdiensten. We kunnen altijd op hen bouwen en op hen vertrouwen. En juist nu is dat een groot goed. Want in de huidige tijd wordt verwacht dat je je in meerdere opzichten flink weerbaar moet kunnen opstellen. Er staat een sterk team voor ons klaar. Chapeau! 

Wat doen geeft een goed gevoel

Dames en heren. U hoort het. Er zijn genoeg positieve punten. Ik kom bijna bij mijn afronding en grijp daarom nog even terug naar de woorden waarmee ik begon. Ik noemde in mijn inleiding ‘Daadkracht’ en ‘Heb Lief’. Dit zijn niet zomaar begrippen. Of loze kreten. Het is een kwestie van doen. Wat doen … gewoon beginnen. Het zit ‘m soms in kleine dingen. En weet u, echt iedereen kan wat doen. Al is het maar door iemand eens een complimentje te geven. Of iets anders kleins. Moeder Teresa zei ooit al: “Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan eentje”. Laten we er met elkaar ook komend jaar voor zorgen dat er niemand tussen wal en schip raakt. 

Karakter en goedheid

Ik hoop dat we dit jaar – na de roerige jaren 20, 21 en 22 – nu toch in een iets rustiger vaarwater komen. Maar ja… we weten ook allemaal dat er nog wat stormen op de loer liggen. Ik ben daar niet bang voor. We hebben bewezen dat we samen sterk en veerkrachtig zijn. Ik citeer tot slot ter inspiratie nog een mooi icoon uit de geschiedenis, namelijk Anne Frank. Anne schreef in haar dagboek: “Niet in rijkdom of macht ligt de grootheid van de mensen, maar in karakter en goedheid”. In die boodschap zit wat mij betreft de mooiste en belangrijkste wens voor 2023 verpakt… Dames en heren: Heb elkaar Lief! 

Ik wens u een gelukkig, gezond en prachtig nieuw jaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in