Noordwijk – Sinds de gemeente Noordwijk in september 2023 is gestart met het huis aan huis inzamelen van plastic, blikken en drinkpakken (PBD) en oud papier en karton (OPK) is er een stijgende lijn te zien in het aandeel van opgehaald PBD en OPK. Dat antwoorden B&W op vragen hierover van GroenLinks.  

Het restafval blijft, ondanks een lichte afname, echter de grootste afvalstroom. Dit komt volgens het college onder andere doordat nog niet alle ondergrondse containers zijn voorzien van een toegangscontrole. Hierdoor komt er nog afval in de containers terecht wat hier eigenlijk niet thuishoort. Deze 60 containers worden nu versneld voorzien van een toegangscontrole. 

Op jaarbasis bedragen de totale kosten voor de inzameling en verwerking van restafval bijna twee miljoen euro; voor GFT (groente-, fruit- en tuinafval) is dat ruim één miljoen euro. De inzameling en verwerking van oud papier en karton kost per jaar ruim zeven ton, die van blikken en drinkpakken bijna vijf ton. Het Afvalfonds betaalde Noordwijk voor het PBD in 2023 een vergoeding van anderhalf ton. 

 

3 REACTIES

  1. Wat we ook doen het wordt alleen maar duurder dat krijg je als je gemeente aandeel houder is van meerlander hoe duurder het wordt hoe meer ze kunnen uit geven het is gewoon een verkapte belasting . Dat dit kan !!!!!

  2. Het blijft toch van de zotte dat we in de regio één grote afvalophaler hebben (Meerlanden) die meerdere gemeenten service verleent, maar dat we het zo bedacht hebben dat er in iedere gemeente ander afvalbeleid geldt. Waarom dat niet harmoniseren? Het blijft onuitlegbaar dat je in de ene gemeente 3 containers in je tuin hebt, maar in de buurgemeente géén. Dat de ene gemeente afvalzakken aan de lantaarnpaal hangt en de andere gemeente ondergrondse perscontainers laat plaatsen.

    Trek dat beleid gelijk. Maakt het leven van Meerlanden gelijk een stuk gemakkelijker, en zal de kosten vermoedelijk sterk drukken.

    En als je helemaal integraal samen wil werken in de regio: kennelijk geeft men in Noordwijk per jaar al 4 miljoen uit aan afval ophalen. Dat zal in Katwijk, Teylingen, Lisse e.d. wel niet anders zijn. Gooi dat geld op een grote hoop en investeer als regio in een grote nascheidingscentrale. Dat blijft de meest effectieve en efficiënte manier van afvalscheiden. En levert de inwoner de minste kopzorgen op!

  3. Afval in de containers ja het hele dorp gooit zijn vuil in de ondergrondse containers de kleppen sluiten niet meer en er zijn geen onderdelen om ze temaken .Dan is het ook geen wonder dat het rest afval niet minder wordt . Want de leverancier is failliet dus geen onderdelen . Maar de gemeente heeft geen geld meer om ze te vervangen dat is toch vreemd de miljoenen gaan over de toonbank kopen grond die ze niet gebruiken een tuincentrum wat goud kost en niks opbrengt want alles mag gratis parkeren en gratis met de bus naar zee . Maar straks gaat de vuil prijs weer omhoog en zo zijn de bewoners weer de klos . Regeren is vooruit zien maar niet aankopen doen die niks opbrengen .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in