Grijs ijs in LAM Museum (foto: Corine Zijerveld).
Lisse – ‘Ik ben er nog niet uit… nee, ik heb echt geen idee wat voor smaak dit is.’ Dat zegt een vertwijfelde bezoekster van het LAM Museum in Lisse nadat zij een likje van een ijsje neemt. Het is een vrij standaard ijsje in een oubliehoorn, zoals je dat bij elke ijssalon kunt krijgen. In hele gewone smaken, zoals vanille of citroen. Er is alleen een verschil: het ijs is grijs en het hoorntje is zwart. En dat maakt je zintuigen behoorlijk in de war.
LAM is een museum op het landgoed Keukenhof, dat alleen maar kunstwerken laat zien die iets te maken hebben met eten en drinken. Medewerkers van het museum zagen het kunstwerk ‘Grijstinten’ van de Braziliaanse kunstenaar João Loureiro in 2018 in het buitenland en wisten meteen dat ze dit naar Lisse wilden halen.
Dat is gelukt, maar het heeft wel wat voeten in de aarde om de museumbezoekers deze ervaring te laten beleven. Want waar haal je grijs ijs vandaan? Speciaal voor deze gelegenheid is dat gemaakt door de bekende Haagse ijssalon Florencia.
‘De ervaring van het proeven van dit ijs, dat is het kunstwerk’, legt Froukje Budding van het LAM Museum uit. ‘Het is namelijk raar en misschien ook een beetje vies. Om te ervaren dat het een gewone smaak is, die je totaal niet kunt thuisbrengen.’
De verwarring wordt volgens Budding veroorzaakt doordat je geen hulp krijgt van je ogen: ‘De kleur is weg en dan herken je die normale smaken eigenlijk niet. Zo zie je maar dat je eigenlijk proeft met je ogen. Dus misschien moet je proeven met je ogen dicht, of eraan ruiken om erachter te komen wat je proeft.’
De verwarring is goed te lezen op de gezichten bij de ijskar voor het museum. ‘Ik weet het niet’, zegt een vertwijfelde bezoekers na behoorlijk wat likjes.
Een jonge bezoeker meent citroen te herkennen, maar weet het niet zeker: ‘Het heeft geen kleur, dus ik weet niet wat ik eet. Je moet het maar raden’, zegt hij. Twee jonge bezoekertjes hoeven niet te raden, want zij zeggen wel dat ze het zeker weten: ‘Het ijs smaakt naar smurfen.’ Ze hebben het mis.
Dit is een bericht van Mediapartner Omroep West.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in