Teylingen – Op de dag van de invoering van de spreidingswet laat wethouder Marlies Volten tijdens de eerste gemeenteraad van Teylingen van 2024 weten dat het college nog voor de zomer met een raadsvoorstel komt over de opvangplekken voor vluchtelingen. Sinds 1 februari kunnen gemeenten namelijk gedwongen worden om (extra) asielzoekers op te nemen.

Paul Witteman van Partij van de Arbeid vraagt het college om een update. Tegenover hem staat Milan Schenk van Forum voor Democratie. De nieuwe wet is volgens hem een ‘asieldwangwet’ en noemt de gevolgen desastreus. “Met dank aan de VVD.”

Door de spreidingswet moeten er in de Bollenstreek ruim 800 asielzoekers worden opgevangen. Voor Teylingen betekent dat er 252 opvangplekken moeten komen waarvan 21 voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV). Volgens Forum voor Democratie zijn dit er 2,5 keer zoveel als aanvankelijk aangenomen in de raad. Ook Partij van de Arbeid vraagt een update en wil van het college weten hoe zij hier tegenaan kijken. Witteman: “De wet heeft een impact op het aangenomen raadsvoorstel vorig jaar.”

Wethouder Marlies Volten laat de raad weten dat er nog voor het zomerreces een opiniërend raadsvoorstel komt en dat er nu nog veel onduidelijk is over implementatie van de spreidingswet. “We komen hier nog op terug en dan is er voor de raad gelegenheid om hier meer óf andere kaders aan te geven.” Over het totale aantal dat de provincie Zuid-Holland moet opvangen (ruim 19.5000) vertelt ze dat de onderhandelingen hiervan liggen bij het provinciebestuur.

Eerder liet een woordvoerder al weten dat het een behoorlijke uitdaging is om woonruimte te vinden voor verschillende doelgroepen: Asielzoekers, statushouders, arbeidsmigranten en natuurlijk de reguliere woningzoekers, zoals starters, gezinnen, studenten, senioren. De ruimte is schaars en met de huidige woningkrapte is het een ingewikkelde puzzel die we met verschillende partners moeten leggen. Het vraagt om creatieve woonoplossingen en ook kansen.’

2 REACTIES

  1. Forum voor democratie is de enige die de problemen doorziet van dit utopische plan om eindeloos mensen op te vangen !!
    Dit is voor niemand goed ook voor de asielzoekers zelf niet !
    En dan ook de eigen gekkigheid omtrent stikstof en ook nog meer huizen en mensen in NL willen os zeer tegenstrijdig!
    Meer mensen betekent ook meer stikstof en milieu vervuiling !
    Lijkt ook wel dat NL behoort tot dat gekke plan van Tristate City een Europees plan om een mega city te maken die België Nederland en Duitsland beslaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in