Foto: Nick Vink

Hillegom – Een muziekbox, oude printer en boormachine. Het komt allemaal langs bij ontmoetingscentrum Plein28 in Hillegom. Deze eerste zaterdag van de maand staan een aantal handige vrijwilligers van het Repair Café klaar om allerlei apparaten weer nieuw leven in te blazen.

‘Alles wat we hier binnen krijgen is uitdagend, het is ook nog eens leuk als we het dan kunnen repareren’, vertelt vrijwilliger Cock. Al zes jaar werkt hij nu bij het Repair Café op het Henri Dunantplein. Het café bestaat al zo’n tien jaar, elke eerste zaterdag van de maand kan iedereen binnenlopen met hun kapotte apparaat of kledingstuk.

In het café zullen de technici en een vaste naaister er alles aan doen om jouw beschadigde product te herstellen. Maar het repareren lukt niet altijd. Zo gaat een ouder echtpaar de deur uit met een cd-speler die ook de deskundigen van Plein28 niet meer aan de praat kregen. ‘Ja, het is niet anders. Ze hebben er alles aan gedaan om hem weer te laten werken maar het lukte gewoon niet’, vertelt de vrouw van het stel.

Ook vrijwilliger Cock geeft aan dat niet alles te repareren valt bij het Café: ‘Electronica, daar hebben wij geen sjoege van. Maar mensen kunnen met andere apparaten, zoals een boormachine of naaimachine, natuurlijk wel langskomen.’ Zo gaan op deze zonnige zaterdagmiddag ook weer een paar blije klanten de deur uit. 

Naast het repareren van een product brengt het Repair Café ook veel gezelligheid en een leuk praatje met zich mee. Het is natuurlijk ook leuk om onder de mensen te zijn. De kosten? In principe kost de reparatie helemaal niks, maar een fooitje in de fooienpot, die pronkt mid

den op de tafel, wordt altijd gewaardeerd. Dat budget wordt dan weer gebruikt voor een jaarlijks etentje voor de hardwerkende vrijwilligers. 

Elke eerste zaterdag van de maand organiseert leer-en ontmoetingscentrum Plein28 van 13:00 tot 15:00 het Repair Café. Het centrum is te vinden op het Henri Dunantplein te Hillegom. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in