Lisse – De ene verdachte (22) stuurde thuisadressen door van politieagenten in Lisse en Katwijk, de andere verdachte (23) gooide vervolgens stenen door de ruit. Maar van een gerichte actie tegen de politie was geen sprake, oordeelde de rechtbank. De Leidenaren krijgen voor de vernielingen dertig dagen celstraf opgelegd van de rechter.

In november werden ruiten ingegooid bij politieagenten uit Lisse. De politie zelf vermoedde dat het ging om een gerichte actie tegen de betreffende agenten, om hen te intimideren. De twee verdachten werden eerder al daarvoor aangehouden. Maar de verdachten ontkenden te weten dat er politieagenten woonden.

De 22-jarige Leidenaar vroeg in oktober vorig jaar zijn 23-jarige maat of hij tweehonderd euro wilde verdienen. Daarvoor moest hij stenen door ruiten gooien op verschillende plekken in de Bollenstreek. De adressen werden vervolgens doorgestuurd door de 22-jarige, die twee weken geleden ontkende dat hij het plan had bedacht. Iemand anders zou hem hebben benaderd, maar hij wilde niet zeggen wie.

De andere verdachte (23) bekende op de zitting dat hij ramen in Katwijk en in Lisse ruiten ingooide, maar hij wist niet dat er agenten woonden. ‘Ik stond op dat moment zwak in mijn schoenen. Ik vond het lekker geld verdienen, maar het was stom.’ Eerder had hij bij de politie verklaard een raam te hebben vernield in Voorhout, maar daar kwam hij tijdens de rechtszaak op terug. ‘Daar ben ik niet geweest.’

De officier van justitie ging ervan uit dat beide verdachten wel degelijk wisten dat er agenten op de adressen woonden. ‘Als je weet dat het om agenten gaat, dan kan het enige doel zijn om hen te intimideren en hun werkzaamheden te beïnvloeden.’

De rechtbank oordeelt nu dat het Openbaar Ministerie (OM) niet het bewijs heeft geleverd dat de mannen wisten dat er agenten op de adressen woonden. De 23-jarige Leidenaar wordt alleen veroordeeld tot dertig dagen cel voor vernieling van ruiten, bij twee woningen in Lisse en één woning in Katwijk. Zijn kameraad krijgt dezelfde celstraf, maar dan voor uitlokking van de vernielingen.

Het OM eiste twee weken geleden hogere onvoorwaardelijke celstraffen, van ruim drie maanden, omdat ze met de vernielingen ook geprobeerd hadden de agenten te intimideren. Bovendien zouden de 22-jarige en 23-jarige werkstraffen van respectievelijk 200 uur en 150 uur moeten krijgen.

Dit is een bericht van mediapartner Omroep West.

1 REACTIE

  1. De Nederlandse rechtspraak weer op zijn smalst…….Stel je nou eens voor dat zo’n steen door de ruit een bewoner raakt die zwaargewond of erger wordt….!! Belachelijke straffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in