
Teylingen – De aanbesteding van de pachtgronden in de gemeente Teylingen was helemaal niet nodig geweest stelt Tim Robbe, advocaat en universitair docent op de Vrije Universiteit in het blad Binnenlands Bestuur. Volgens Robbe valt het sluiten van een pachtovereenkomst namelijk niet onder de Aanbestedingswet 2012.
Bij een aanbesteding hoort de overheid (in dit geval de gemeente Teylingen) volgens rechtsgeleerde Robbe een tegenprestatie te leveren in de vorm van bijvoorbeeld een betaling voor geleverde diensten of producten. Bij pacht is dat niet het geval. De gemeente Teylingen ontvangt juist een vergoeding van de pachter in ruil voor het gebruik van de grond. En dus was de aanbestedingsprocedure helemaal niet nodig geweest, zegt Robbe. Over de aanbesteding van pachtgronden ontstond grote commotie in de gemeente Teylingen. Bij de aanbesteding van het openbare boerenland in de Warmondse polder dreigden enkele biologische boeren hun land kwijt te raken nadat een andere boer een hoger bod op de grond had gedaan.
De kritiek op de gemeente Teylingen was dat de gunning te veel draaide om de hoogste bieder. En dat daarbij te weinig rekening gehouden werd met de duurzame manier van landbouwen door de boeren in de eeuwenoude Boterhuispolder, tussen Warmond en Leiderdorp.
De gemeente liet eigen onderzoek doen naar de aanbesteding. Daaruit kwam naar voren dat een aantal zaken in de openbare selectieprocedure fout is gegaan. De voorlopige gunning werd daarom ingetrokken. Verantwoordelijk wethouder Heleen Hooij besloot vanwege de kwestie op te stappen.
De veronderstelling was dat de Didam-arresten van de Hoge Raad de gemeente dwong tot een aanbesteding van pachtgronden. Volgens dit arrest moet de overheid – in dit geval de gemeente Teylingen – potentiële gegadigden de mogelijkheid bieden om mee te dingen naar onroerende zaken als er verwacht wordt dat er meer geïnteresseerden zijn.
Maar deze veronderstelling van de gemeente Teylingen klopt volgens Tim Robbe niet. De Hoge Raad zou nergens bepaald hebben dat pachtovereenkomsten per definitie onder de mededingingsverplichting vallen. De gemeente Teylingen hoeft daarom volgens Robbe haar pachtgronden niet opnieuw aan te besteden.
Door hier wel op aan te sturen creëert de gemeente een juridisch niet-verplichte procedure. Dat leidt tot bureaucratie, onzekerheid en mogelijk onnodige (maatschappelijke) kosten, zegt Robbe.
De gemeente Teylingen laat in een reactie weten dat ze ’tot de behandeling in de commissie Ruimte op 13 mei niet ingaat op individuele stukken, artikelen of meningen van partijen of mensen die niet direct bij deze pachtkwestie betrokken zijn’
Artikel nummer 7 al over hetzelfde oersaaie onderwerp lol
Tsja Ferry, ze kunnen het niet altijd hebben over jouw favorite onderwerpen: De Zilk en hoogbouw!