Dit is een productie van Mediapartner Omroep West

NOORDWIJKERHOUT – In een kas in Noordwijkerhout is een ontdekking gedaan die Nederland mogelijk van het stikstofprobleem af kan helpen. Er is een plant ontdekt, een soort mammoetgras, waarvan één hectare zes keer meer stikstof opneemt dan een hectare bos. ‘Het is een wonderplant’, zegt Hein Stam van Dutch Plant Force, die er patent op heeft. ‘Ook van de vezels is bijna van alles van maken.’

 De grassoort staat erom bekend dat het veel stikstof opneemt. ‘Nederland kan van het slot af’, zegt Stam, terwijl hij naast de opgroeiende stekjes mammoetgras in de kas staat.‘Dat denken we echt. Er moet natuurlijk nog veel gebeuren. We gaan mammoetgras planten en het in allerlei producten verwerken. Maar Nederland is een innovatief land en vindt overal een goede oplossing voor. Dat gaat nu ook weer gebeuren’, aldus de zelfverzekerde kweker.

 De grassoort is niet alleen een stikstofvreter, maar ook in veel producten te gebruiken. Het kan onder meer als duurzaam ingrediënt voor potgrond worden gebruikt, als strooimiddel in veestallen, in betonproducten, papier, karton en biobrandstof.

Veel boeren interesse in teelt

Omdat het spul zeer snel groeit – tot zes meter hoog – en weinig verzorging nodig heeft, belooft het hoge opbrengsten voor boeren. In Noordwijkerhout experimenteert Marc van Kesteren, kweker van vaste planten, met de teelt.

Veel boeren die met sluiting worden bedreigd, zijn geïnteresseerd om over te stappen op het kweken van mammoetgras, zegt Stam die wekelijks met boeren om de tafel zit over de nieuwe grassoort.

Stam wil niet zover gaan dat mammoetgras de boer kan redden, maar hij denkt wel dat deze plantsoort een groot aandeel kan hebben in de oplossing van het stikstofprobleem.

7 REACTIES

 1. Goh…ten eerste is er geen stikstofprobleem!! Ze blijven het maar proberen en proberen. Als er een stikstofprobleem was dan kapt de overheid niet al die bossen voor heiden en stuiflandschappen.. ze zijn gek. En deze plant lijkt wel op hennep..zelfde eigenschappen en voor van alles te gebruiken, zelfs carrosserien. Echter heeft de olieindustrie hier 120 jaar geleden al een stokje voor gestoken.. en nu vinden ze opeens het wiel uit. Wat een Nonnieuws.

 2. Zelfde verhaal hoorde ik met hennep….
  Er zijn meerdere planten die stikstof vreten. Daarmee overwoekeren ze de planten die minder gebruiken.
  Op de website staan woorden als “patent” en “licenties” en “verdienmodel”. Voor wie is dit nu?
  En planten van 6 meter hoog, wat betekent dat voor het landschap?
  We zitten niet te wachten op een monocultuur!
  En waar zijn de bloemrijke bermen?

  Dit is een reactie op het stikstofprobleem, in plaats van dit bij de bron aan te pakken!

 3. We hebben inderdaad geen stikstofprobleem.
  We hebben een probleem met teveel mensen die hun mening over alles willen geven.
  Alles beter weten en andere gedachten de grond in boren.
  Gelukkig dat er mensen oplossingen zoeken voor vraagstukken.
  Niet elke oplossing is succesvol, maar verdient nog altijd respect.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in