Bron: Unmanned Valley

Bollenstreek – Onderzoekers van Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus hebben een AI-model gemaakt dat drones kan leren om planten met de ziekte botrytis te herkennen. Als sneller wordt aangetoond dat gewassen ziektes hebben of krijgen, kan er eerder ingegrepen worden zonder giftige bestrijdingsmiddelen in te zetten. Dit is in lijn met een gezondere leefomgeving en helpt boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels.

Dit systeem gebruikt kunstmatige intelligentie, dat betekent dat het model dronebeelden op een slimme manier bekijkt en analyseert. Het model kan herkennen wanneer tulpen en hyacinten botrytis hebben. Het eindresultaat is een kaart waarop precies gezien kan worden welke planten ziek zijn of mogelijk ziek worden. De onderzoekers denken dat met een paar aanpassingen het ook mogelijk is om andere ziektes te ontdekken bij verschillende planten.

Het inzetten van het AI-model helpt de bollenteelt op meerdere vlakken. Boeren hoeven minder geld uit te geven aan bestrijdingsmiddelen, de kans op mislukte oogsten wordt kleiner en er zijn geen mensen meer nodig om handmatig elk gewas te controleren. Daarnaast hebben de onderzoekers een betaalbare drone gebruikt die gemakkelijk te verkrijgen is. De drone kan zelfstandig opdrachten uitvoeren, hoewel er momenteel nog steeds een piloot nodig is om de drone in de gaten te houden tijdens de vlucht.

Het project, genaamd “Remote Sensing voor Sierteelt”, gaat verder. Onderzoekers willen de metingen preciezer maken door gegevens van drones te combineren met satellietbeelden en recente informatie over de grond en het weer. Grote bedrijven in de landbouwsector zijn geïnteresseerd om te zien of deze technologie ook gebruikt kan worden om ziektes bij andere gewassen te ontdekken.

1 REACTIE

  1. Klinkt veelbelovend, maar nu ze niet hoeven te minderen met het vergiftigen van onze leefomgeving vraag ik mij af of ze dit ook gaan inzetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in