Hillegom – De Hoofdstraat en het treinstation in Hillegom komen niet in aanmerking voor extra (camera)beveiliging. Dat concludeert het college van B & W naar aanleiding van een verzoek van de gemeenteraad om onderzoek te doen naar het verbeteren van de veiligheid op die plekken. Het inzetten van extra middelen en mankracht zal volgens het college niet het gewenste effect hebben op de veiligheid.

Bij station Hillegom zijn er volgens het college problemen met gevaarlijke verkeerssituaties en worden er regelmatig (brom)fietsen vernield en gestolen. Er is onderzocht of het plaatsen van automatische kentekenplaatherkenning (ANPR) camera’s daarbij zou helpen. Voor beveiliging op het station heeft ProRail gezegd dat permanente camerabewaking niet nodig is omdat het veiligheidsprobleem niet groot genoeg is en het station te klein. Het is te duur om personeel in te zetten om het station overdag te bewaken, dit zou te weinig effect hebben. Het college concludeert dat de huidige maatregelen (soms mobiele cameratoezicht en handhaving door boa’s) voor nu genoeg zijn.

In het onderzoek om de Hoofdstraat in Hillegom veiliger te maken is er gekeken naar hoe goed ANPR-camera’s werken om gemotoriseerd verkeer, vooral scooters, te verminderen. Het verkeersbesluit van 2022 en de controles door de boa’s hebben de overlast al verminderd en door de verplichte helm voor snorscooters is het gebruik van scooters sinds 2023 sterk verminderd. Jongeren kiezen nu vaker voor een Fatbike of een andere elektrische fiets. De ANPR-camera’s herkennen geen elektrische fietsen omdat die geen nummerplaat hebben. Bovendien geldt het verkeersbesluit niet voor het rijden op elektrische fietsen in het centrumgebied, dus er kan niet tegen worden opgetreden.

Het college heeft besloten om de mogelijkheden voor het gebruik van ANPR-camera’s tijdelijk in de ijskast te zetten. Overlast zal nog steeds worden gecontroleerd en indien nodig zal er handhaving plaatsvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in