De appartementen aan de Mozartlaan in Voorhout (foto Mark Kool).

Voorhout – De gemeente Teylingen was niet op de hoogte van het alternatieve materiaal dat is gebruikt bij de bouw van het scheurende wooncomplex aan de Mozartlaan in Voorhout. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen die zijn gesteld aan het gemeentebestuur. Uit de beantwoording door het college blijkt ook dat controle op het gebruikte bouwmateriaal geen onderdeel van het gemeentelijk toezicht was tijdens de bouw.

De reeks raadsvragen waren gesteld door raadslid Sybrinne de Vries (CDA) nadat er bij twee nieuwbouwcomplexen in Voorhout grote bouwkundige problemen bleken te bestaan. Zo is er bij een appartementencomplex aan de Mozartlaan in Voorhout ernstige scheurvorming ontstaan door een verkeerd bouwmateriaal. De bewoners is geadviseerd op zoek te gaan naar een andere woning. Bij het nieuwbouwcomplex Lilium aan de Lelie in Voorhout kan een deel van de bewoners al meer dan een jaar hun woning niet betrekken vanwege aanhoudende lekkage- en vochtproblemen.

Volgens het college zijn door de gemeentelijke afdeling Bouw- en Woningtoezicht vooraf de bouwaanvraag en plannen van beiden bouwprojecten beoordeeld. De constructiegegevens zijn in dit proces ook meegenomen. Tijdens de beoordeling zouden er volgens de gemeente geen gekke zaken naar voren zijn gekomen.

Gemeente niet op hoogte gebracht van alternatief bouwmateriaal

Vreemd genoeg was bij de gemeente niet bekend dat aannemer H&B Bouw bij het complex aan de Mozartlaan op het ‘laatste moment’ besloot een ander bouwmateriaal (eco-blokken) te gebruiken. De niet gangbare samenstelling van deze eco-blokken zorgden uiteindelijk voor ernstige scheurvorming in de muren en wanden van het gebouw.

De gemeente zegt dat door de aannemer H&B bouw nooit een gewijzigde aanvraag voor het alternatieve bouwmateriaal is gedaan. Dat is wel wettelijk verplicht. Het college: “Wij hebben niet handhavend kunnen optreden (bijvoorbeeld stilleging bouw), omdat de informatie over het gewijzigde materiaal pas recent (jaren na de oplevering) bekend is geworden.”

Steekproefsgewijs bouwtoezicht

Over het toezicht tijdens de bouw schrijft het gemeentebestuur: “Het team Bouw- en woningtoezicht (BWT) houdt steekproefsgewijs toezicht tijdens de bouw conform het bouwtoezicht protocol. In dit protocol zijn de toezichtsmomenten bepaald. Daarnaast is BWT afhankelijk van de melding van de aannemer wanneer werkzaamheden plaatsvinden”

Tijdens het toezicht op de bouw is het gebruik van de eco-blokken ook niet opgevallen. Volgens de gemeente mede omdat “dit geen onderdeel uitmaakt van het bouwtoezichtprotocol. Met het blote oog is geen verschil te zien tussen het vergunde en het gebruikte materiaal.” Daarnaast hoort het opvragen van productspecificaties tijdens de bouwcontroles volgens de gemeente ook niet tot de protocollen van bouw en woningtoezicht.

Volgens gemeente geen nader onderzoek nodig

Opmerkelijk is ook dat de gemeente geen overzicht kan geven van het toezicht op de bouwproject aan de Mozartlaan. Het college hierover: “Van het toezicht van de bouwwerken kan geen gespecialiseerd overzicht worden gegenereerd. De werkafspraak is, ook ten tijde van de bouw van de Mozartlaan, dat de bouwtoezichthouders volgens het bouwprotocol werken.”

Het gemeentebestuur laat weten vooralsnog geen aanleiding te zien om zelf nader onderzoek te laten doen naar de gang van zaken rond de twee nieuwbouwcomplexen in Voorhout omdat de vergunningverleningen en het toezicht volgens de geldende richtlijnen zijn verlopen. CDA-raadslid Sybrinne de Vries vindt dat standpunt onbegrijpelijk. Volgens De Vries is een evaluatie van beiden bouwprojecten wel noodzakelijk omdat er lessen uit te trekken zijn voor de toekomst.

Beantwoording gemeentebestuur roept nieuwe vragen op

Volgens CDA-raadslid Sybrinne de Vries roept de beantwoording van het gemeentebestuur nieuwe vragen op, bijvoorbeeld over het toezicht op het gebruikte bouwmateriaal. De Vries: “Zo kan het proces van vergunningverleningen misschien goed verlopen zijn maar is het gebruik van de niet vergunde eco-blokken tijdens de bouw door het gemeentelijke toezicht niet opgemerkt. Dit komt omdat het geen onderdeel is van het bouwtoezichtprotocol.”

Ook is er een verschil van inzicht tussen de gemeente en een bouwdeskundige over het gebruik van Prefab bij hoogbouw. Volgens de gemeente is dit soort hoogbouw gebruikelijk. De deskundige stelt dat het gebruik van Prefab bij hoogbouw kan leiden tot lekkageproblemen, zoals ook gebeurd is bij het vijf verdiepingen hoge Prefab-gebouw Lilium in Voorhout.

3 REACTIES

  1. De regel waarin staat: met het blote oog is geen verschil te zien tussen de vergunde blokken en de eco blokken, dit is niet juist! De kalkzandsteen blokken zijn herkenbaar aan de zeer lichtblauw grijze kleur en zeer fijn structuur. De eco blokken zijn lichtgrijs en wat grijze spikkels, en de structuur is grover! Kortom de controle op de bouw laat te wensen over,….Voorhout kent inmiddels al een aantal projecten waar het behoorlijk mis is gegaan. Daarbij aangetekend dat de div, bouwbedrijven daarin een kwalijke rol in spelen.

  2. Wat een gelul in de ruimte dit !! De bouwer en de gene die dit verzonnen heeft is de schuldige !
    En het gesteggel in gemeente huis zou moeten gaan over wat en hoe kunnen we de bewoners zo snel mogelijk helpen!
    Ipv intressant lopen doen in de raadzaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in