Bollenstreek – Inwoners van Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen gaan dit jaar meer betalen aan gemeentelijke woonlasten. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Onder de woonlasten vallen de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing.

In Hillegom bedraagt de gemiddelde belasting dit jaar 1.048,04 euro, dat is 10 procent meer dan in 2023. In Lisse is het gemiddeld 1.122,94 euro, 9 procent meer dan in 2023. De gemiddelde gemeentelijke woonlasten stijgen het minst in de gemeente Noordwijk, met 1.072,93 euro stijgt het met 6 procent vergeleken met vorig jaar. In Teylingen stijgen de gemiddelde gemeentelijke belastingen juist het meest: 1.008,86 euro, 19 procent meer dan in 2023.

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de belastingen in Nederland gemiddeld met 5,9 procent stijgen. Gemeentelijke woonlasten in de Bollenstreek stijgen dus ver boven het landelijk gemiddelde. Vereniging Eigen Huis waarschuwt nog voor verdere stijgingen in de komende jaren, aangezien tachtig procent van de gemeenten in Nederland tekorten op de begrotingen verwachten in 2026 en 2027.

16 REACTIES

 1. Tekorten op de begrotingen… en daar mag de burger voor opdraaien. Misschien moet de gemeente eens goed bekijken waar ze kunnen besparen. Denk dat we allemaal genoeg dingen kunnen opnoemen……

  • Ja, begin maar bij de subsidie van STV in Teylingen. € 40.000 per jaar. Dan komen er nog 2 extra banen, ondanks dat het park nog niet eens voor 50% wordt gebruikt. Niet te vergeten ook nog 4 Padel banen. Dit alles van de belasting die omhoog is gegaan.

   • Onzin. Kijk bij elke andere sport gedurende een werkdag en dan wordt er ook minimaal gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld de voetbalvelden naast de tennis. Mensen werken overdag. Logisch dus dat er overdag minder mensen tennissen. Alhoewel we dan ook genoeg senioren hebben die een balletje slaan. S avonds en op competitiedagen wordt er gretig gebruik van de banen gemaakt. Dat zal ook zo zijn met de extra banen (die de gemeente jaren geleden heeft beloofd zodat ze op de oude plek huizen konden bouwen!) maar je hebt gelijk, alleen door de tennis gaat voor alle bewoners de belasting omhoog 😂

 2. Ze denken bij die gemeentes ze hebben er weer 50 eur erbij dus we kunnen ze we weer een poot uitdraaien. Die gemeentes moeten hun huishoud boekje ook maar eens goed door nemen . Dit kan toch niet zo door gaan . Zegeven maar uit en als ze tekort komen gooien ze de
  Belasting omhoog het is geen wonder dat er steeds meer mensen bij de voetselbank lopen met zulke bestuurders maar vooral in Noordwijk kunnen ze er wat van . Miljoenen geven ze uit aan grond aankoop waar ze niks mee doen ja parkeerplaatsen waar niks aan verdient wordt .

 3. Ach ja,
  Die asielzoekers die straks ons mooie oude gemeentehuis/schildersmuseum gaan verbouwen, moeten ook gefinancierd worden!

  • Dat moet je als inwoner eens proberen, om het oude stadhuis te verbouwen, als je het gekocht zou hebben. Waar blijven de huizen voor onze eigen mensen? Zeker voor onze jonge inwoners?

 4. Ze verbrasssn het toch maar.. waarom zouden ze een beetje opletten.. het is immers zo makkelijk het volk te laten betalen. Waarom betaald men eigenlijk nog..het moet eens stoppen.

 5. Vergeet ook niet de kapitalen die aan de meest onooglijke/onmogelijke “KUNST” en “CULTUUR” projecten worden uitgegeven. 80% is ???

 6. De bakken voor afval zijn kleiner, we mogen ze 1 a 2x per maand aanleveren moeten alles scheiden maar betalen dit jaar wel €200,00 meer dan vorig jaar en bijna € 400,00 meer dan 2 jaar geleden. We blijven maar betalen en krijgen er niets voor terug. We leven met een regering/gemeente die je mogen oplichten zonder dat ze aansprakelijk gesteld kunnen worden. Het dan gek vinden dat er steeds meer mensen bij de voedselbank lopen

 7. En wat te denken van glas.. groen,wit, bruin.. 1 grote grap, ze gooien toch alles op 1 hoop.

  Oud papier werd vroeger nog opgehaald, ook dat is weg, Kleinere containers, afhaal frequentie is minder, en we moeten meer betalen?!? Oja, kijk eens naar de WOZ pijldatum (01/01/23), nou, dan kunnen we nog wat verwachten de komende jaren..(Voorhout).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in