Burgemeester Carla Breuer (foto: gemeente Teylingen)

Teylingen – De gemeenteraad van Teylingen heeft donderdagavond na een lang en emotioneel debat uiteindelijk ‘unaniem’ voor een motie van vertrouwen in burgemeester Carla Breuer gestemd.

MIlan Schenk van de eenmansfractie van Forum voor Democratie had een motie van wantrouwen tegen de burgemeester ingediend. Volgens Schenk was de reden voor deze motie dat de burgemeester als een van de weinigen op Twitter een account volgde waarin hijzelf en zijn partij zwart werden gemaakt. Schenk was daar volgens eigen zeggen “stomverbaasd over”. Volgens hem is de burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde, maar zorgt zij met haar actie alleen maar voor keiharde polarisatie. “Ik vind dit te bizar voor woorden, en vind het opruiing richting mijn persoon. Ze toont geen zelfreflectie, en daarom kan ik niet meer met deze burgemeester werken. Ze is ongeschikt voor deze functie”, aldus Schenk.

Hij vond VVD-fractievoorzitter Monique de la Rie recht tegenover zich. “Deze burgemeester is een stabiele factor in ons politieke bestel, en is het eerste aanspreekpunt in het geval van een crisis. Onze burgemeester vervult ook een belangrijke functie in onze democratie”, aldus De la Rie. De VVD had samen met zeven andere partijen in de gemeenteraad een motie van vertrouwen opgesteld. In deze motie spraken deze partijen – naast de VVD ook CDA, Trilokaal, D66, GroenLinks, PvdA, Progressief Teylingen en ChristenUnie – uit het volste vertrouwen in het handelen en de integriteit van de burgemeester te hebben. De partijen wilden naar aanleiding van de motie van Schenk de burgemeester een blijk van steun en waardering geven met betrekking tot haar optreden binnen en buiten de raadsvergadering, aldus hun eigen motie. Volgens hen oefent de burgemeester haar functie naar beste eer en geweten uit, met het algemeen belang voorop en altijd recht doende aan de democratische grondbeginselen. “Er is geen reden om te twijfelen aan de neutraliteit noch integriteit van de burgemeester. Deze ‘motie van vertrouwen’ is nodig als voice of reason in een alsmaar verhardend debat”, aldus VVD, CDA, Trilokaal, D66, GroenLinks, PvdA, Progressief Teylingen en ChristenUnie.

De enige andere fractie die naast Forum deze motie van vertrouwen niet had ondertekend was de Partij voor Teylingen van het uit het CDA gestapte raadslid Joep Derksen. In een reactie op de ingediende moties van wantrouwen en van vertrouwen liet burgemeester Breuer weten dat het volgen van accounts op sociale media niet wil zeggen dat ze het daar ook mee eens is. “Het is mijn keuze wie ik volg, net als het mijn keuze is welke krant ik lees”. Ze noemde het “hartverwarmend en fantastisch” dat ze veel steun had ervaren nadat bekend werd dat Forum voor Democratie de motie van wantrouwen zou indienen. Voor Schenk was de opstelling van de andere partijen in de raad aanleiding om hen ervan te betichten dat zij in het verleden aan vriendjespolitiek hadden gedaan, zonder daarvan voorbeelden te noemen. “Ze voelen zich nu door ons bedreigd”, was zijn mening. Ook vond hij het kwalijk dat medewerkers van HLT, de gezamenlijke ambtenarenorganisatie van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen, hun steun hadden uitgesproken voor burgemeester Breuer. Volgens hem dienen ambtenaren neutraal hun werk uit te voeren.

De motie van wantrouwen van Forum voor Democratie werd daarna met 21 stemmen tegen en alleen de stem van Schenk vóór verworpen. Doordat Schenk tijdens de stemming over de motie van vertrouwen van de acht andere partijen de raadszaal verliet, werd deze motie uiteindelijk ‘unaniem’ door de rest van de gemeenteraad aangenomen.

3 REACTIES

 1. Insinuering, opruiing, waarheidsverdraaiing, minachting en weglopen. Dat typeert Schenk, de volgeling van sekteleider en leermeester Baudet.

 2. Wat een kinderachtig gedrag van de FvD. Weglopen als je je zin niet krijgt? En zo iemand heeft een zetel in de raad?
  Hij kan beter een motie van wantrouwen naar zichzelf opstellen. Komt met beschuldigingen zonder inhoud.
  Heeft geen voorbeelden.
  Maar moet zeggen, hij volgt goed het voorbeeld van de Fvd in den haag en dan vooral van hun leider. Nouja leider? weet niet zo goed hoe ik die man moet noemen.

  Hoop in elk geval dat de mensen wakker worden en zullen beseffen dat die hele FvD inhoudloos is en alleen staat voor ruzie zoeken en ongefundeerde beschuldigigingen.

 3. Tot mijn grote spijt moet ik bekennen dat ik op Schenk gestemd heb toen hij nog zijn eigen partij had. Ik wil liever niet geassocieerd worden met FVD. Helaas kan ik mijn stem niet herroepen. Stemmingmakerij en polarisatie zit ik niet op te wachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in