Bollenstreek – Jong volwassenen, die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 zijn geboren, kunnen zich bij de GGD kosteloos laten inenten tegen het humaan papillomavirus, oftewel HPV. Dit zeer besmettelijke virus wordt meestal onopgemerkt opgelopen, maar kan op latere leeftijd kanker veroorzaken. De vaccinatie kan een persoon beschermen tegen zes verschillende soorten kanker.

Alleen in 2023 kunnen jongvolwassenen de prik halen zonder te betalen, vanaf volgend jaar worden er kosten in rekening gebracht. Voor de behandeling moeten er zes maanden tussen de twee benodigde vaccinaties zitten. De GGD adviseert daarom snel een afspraak in te plannen om kosten voor de tweede prik te voorkomen.

HPV is heel besmettelijk, acht op de tien mensen lopen het eens of meerdere keren in hun leven op en kan bij zowel mannen als vrouwen op latere leeftijd kanker veroorzaken. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als er gevreeën wordt met iemand die besmet is.

Bij het maken van een afspraak voor een HPV-vaccinatie, kan er keuze gemaakt worden uit twee locaties binnen de Bollenstreek: Sportcentrum Waterkanten in Lisse en Bibliotheek Bollenstreek in Noordwijk. Voor meer informatie over HPV of het inplannen van een afspraak, klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in