De plek voor Greenport-woningen aan de Duindamseweg.

Noordwijk/Noordwijkerhout – Het college van B & W is akkoord met de bouw van 22 greenportwoningen aan de Duindamseweg op de grens van Noordwijk en Noordwijkerhout. Elke woning mag op een kavel gebouwd worden van 600 m2. Totaal gaat het om 2,5 ha. Volgens de aanvraag zijn de huidige agrarische percelen in verband met schaalvergroting van de laatste decennia te klein en te versnipperd voor vitale bollenteelt. Ook ligt de grond tegen recreatiewoningen aan. Van de twee woningen op de betrokken percelen wordt er een gesloopt. B & W moesten akkoord gaan omdat deze bouw niet mag volgens het geldende bestemmingsplan. Tussen de initiatiefnemer, de GOM en de gemeente zal een bollengrondcompensatieovereenkomst worden afgesloten. Dat wil zeggen dat er betaald moet worden voor het verlies van bollengrond.

36 REACTIES

 1. Weer zo n lachtertje van deze gemeente elk paarde weitje moet weg om dat er bollen op moeten de meest zijn zo klein dat je er met een handkar niet op kan draaien . En hier 22 woningen
  Dit is voor een gewoon mens niet meer te volgen .Er wordt hier in Noordwijk met twee maten gemeeten de rijken hebben het voor het zeggen ba en nog eens ba .Brengt zeker een hoop geld op .Kunnen ze het weer aan niets zeggende projecten uit geven .

  • Aan Piet en alle andere reageerders….verdiep je eerst eens in de motivering die in het (nog niet openbare) ontwerp bestemmingsplan staat. Er is kennelijk door een deskundige vastgesteld dat hier geen exploitatie van de bollenteelt mogelijk is. Dan is de planologische vraag welke andere gebruiksfunctie, rekening houdend met de omgeving, daar mogelijk is. De bouw van Greenportwoningen is een mogelijkheid die in de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport staat. Dat is ter planologische beoordeling van de betreffende gemeente en niet van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij. GOM is geen initiatiefnemer maar de particuliere eigenaar zelf en heeft alleen tot taak de bollengrondcompensatie regeling toe te passen. Met de opbrengst van de bollengrondcompensatie kan (en moet zelfs) GOM elders weer 1e klas bollengrond realiseren zodat het het in de ISG vastgelegde minimale aantal ha 1e klas bollengrond wordt gehandhaafd. Paardenweitjes en/of moestuintjes, in strijd met de bollengrond bestemming in het bestemmingsplan, moeten in principe gehandhaafd worden. Tenzij van geval tot geval, conform een toetsingsmodel dat door alle bollengemeenten wordt toegepast, kan worden vastgesteld dat bollenteelt ter plaatse niet realistisch is. In dat geval is tegen een gereduceerd tarief voor de bollengrondcompensatie, een bestemmingswijziging voor een paardenwei of moestuin mogelijk. Dat lijkt mij een zeer coulante regeling omdat bij andere ruimtelijke ontwikkelingen in strijd met de agrarische bestemming wel het volledige bedrag per m2 bollengrondcompensatie wordt toegepast.

   • U doet een aardige poging recht te praten wat krom is. De gemeente en GOM handelen namelijk naar willekeur en zijn bepaald niet konsekwent in de uitvoering van de doelen. Daar zijn legio voorbeelden van in de streek, en dat weet u ook.

 2. De spijker op z’n kop Piet W. Het gezeik over de paardeweitjes om deze weer terug te eisen dat het bollengrond moet worden ter compensatie dat GOM dure woningen kan neer poten. Kijk maar eens naar de parallelweg langs de Gooweg in N-wijkerhout. Was toch prima bollengrond er staat nu een hele rij met GOM patser woningen 🤮

 3. Ik vraag me af of deze woningen door de GOM worden gebruikt om de verrommeling op te ruimen of om zichzelf in stand te houden
  Als je kijkt naar de opbrengst van de woningen en de kosten van de GOM dan blijft er niets over om verrommeling tegen te gaan

 4. De gemeente is nu geheel ongeloofwaardig geworden. Paardenweitjes en moestuinen vanaf 1500 m2 moeten worden aangepakt, maar een kavel van 2,5 ha zou te klein zijn om nog agrarische activiteiten uit te voeren. Leg dit maar eens uit. Lachwekkend gewoon.

  • Daar gaat het niet om. Daar op 2.5 ha bouwen vind ik prima . Maar jaag burgers dan niet van kleine stukjes grond die met nog geen halve hectare echt te klein zijn om te telen. Onder het mom dat dat weer bollengrond moet worden. Dan meet je echt met 2 maten.

 5. Je zou GOM bijna een crimineel instituut gaan noemen. En de B&W en gemeenteraad van Noordwijk laten dit maar gebeuren. Je zou bijna denken dat de GOM de gemeente Noordwijk bestuurt.

 6. Ongeloofwaardig waren ze al maar nu is het nog in der bol geslagen ook waar halen ze het lef vandaan om hier aan mee te werken ze hebben al zoveel leed veroorzaakt met de paardenweitjes en nu gaat er twee en een half hectaren hele goeden bollengrond naar de knoppen dit is toch niet normaal maar voor geld laat je de duivel dansen

 7. Nou pieter als. Je alles wist zou je wel anders reageren . Bouwen voor wie ja voor het kapitaal daar kan je als je toch gaat bouwen op appartementen voor woning zoekende nee in deze vvd gemente houden ze niet van arbeiders . Wat een klucht .

 8. De kleine genieter..lees mensen met een paardje of groententuin wordt ondergeschoffeld door de kapitalistische “genieter”

 9. Helemaal gelijk Joop enCoby de witte boorden criminelen wegjagen met pek en veren of opsluiten en op water en oud brood zetten meer verdienen ze niet

 10. Verlies van Bollengrond gecompenseerd met geld van de belastingbetaler.
  Bollengrond dient sowieso geclassificeerd te worden als gifgrond.
  Onverstaanbaar wat er op deze gronden is gespoten met alle gevolgen voor natuur en mens.
  Dus een schoongrond verklaring voor deze 2 patser kavels lijkt mij niet vanzelfsprekend.
  Waarom zit het RIVM hier gewoon te slapen en nemen ze geen proefmonsters om gif aan te tonen.

  • Op diezelfde bollengrond telen de mensen nu hun onbespoten biologische groente in hun moestuin en grazen de paarden op de paardenweitjes het gras. Verder nog nooit zoveel grijze reigers gezien, die de kikkers uit de sloot halen.

 11. Zit geloof ik 100 miljoen in de GOM pot, ga eens bouwen voor starters, dit zijn gewoon walgelijke praktijken. 160.000 euro aan de GOM betalen per kaveltje en dan mag jij gaan bouwen 22 x 160K is weer 3,5 miljoen!!

 12. Stikstapelgek…we worden bestuurd door mensen die zichzelf denk niet meer snappen en ook geen actieve herinneringen meer hebben aan eerder gemaakte uitspraken over paardenweitjes…

 13. Gelukkig zijn er weer 22 gezinnen gelukkig om in het mooie Noordwijk te wonen. Gefeliciteerd

  Aan alle mensen die hebben gereageerd ……..
  Weten jullie alle ins en outs? Waarom hebben jullie geen plek in de gemeenteraad? Gezien jullie reacties, kunnen jullie het beter dan de huidige gemeenteraad. Ik zou zeggen, maak er werk van om bij de volgende verkiezingen in de gemeenteraad te komen.

  En veel gezelligheid met jullie immer ‘half lege glas’

  • Wel Ruud, 22 gezinnen. Dat hadden er veel meer kunnen zijn wanneer men gekozen zou hebben voor eensgezinswoningen i.p.v patserige GOM-villa’s. Gefeliciteerd met je kortzichtigheid.
   .

   • Het gaat om 22 Greenportwoningen waarvan de opbrengst in de vorm van de afdracht per kavel door GOM wordt besteed aan de reconstructie van de Greenport Duin en Bollenstreek. Deze 22 woningen zijn een onderdeel van de maximaal 600 Greenportwoningen die mogelijk zijn in het landelijk gebied van de bollenstreek. En ja Greenportwoningen zijn ‘dun en duur’ maar dat zijn de afspraken die gemaakt zijn in de ISG. En oh ja, ook voor Greenportwoningen moet bollengroncompensatie worden betaald!

 14. Nou Ruud je wil toch niet zeggen dat het geen zootje is in de Noordwijkse politiek .Zal ik er paar benoemen nee want het zijn er zoveel . Ga jij maar lekker verder dromen .

 15. Ja hoor… Bouw alles maar vol! Daar gaat weer een stukje groen onder het mom van “Het is te klein voor iets anders”.

 16. Geen zorgen, die 15.000 vierkante meter bollengrond gaat gecompenseerd worden door het handhaven bij 132 illegale paardenweitjes en moestuintjes.

 17. Ruud volgens mij heb je belangen om het straatje schoon te vegen om wat hier gaat gebeuren met dat zooitje dit is toch overduidelijk een geldkwestie

 18. Toppie! Gemeente Noordwijk, jullie maken heel veel Noordwijkse paarden /groententuin liefhebbers ongelukkig om 22 gezinnen aan een huis te helpen.
  Schaam je!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in