Hillegom/Lisse/Teylingen – De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen hebben 353.556 m2 bollengrond weer beschikbaar gemaakt voor bollenteelt. Dat is het resultaat van bijna vier jaar handhaven op het oneigenlijk gebruik van bollengrond. 

Mensen die de bollengrond ten onrechte gebruikten als paardenweide of moestuin kregen altijd een persoonlijk gesprek, er werd gekeken of legalisatie mogelijk was en er werd een ruime overgangsperiode aangeboden, zo melden de drie gemeenten.   

Het resultaat van april 2019 tot en met januari 2023: 

 • Hillegom 
Aantal strijdige percelen die opgepakt zijn en nog lopen  23 
Aantal strijdige percelen die opgepakt en gereed zijn  22 
Aantal m2 teruggewonnen bollengrond  17.451 

  

 • Lisse 
Aantal strijdige percelen die opgepakt zijn en nog lopen  16 
Aantal strijdige percelen die opgepakt en gereed zijn  30 
Aantal m2 teruggewonnen (bollen)grond  51.086 

  

 • Teylingen 
Aantal strijdige percelen die opgepakt zijn en nog lopen  46 
Aantal strijdige percelen die opgepakt en gereed zijn  65 
Aantal m2 teruggewonnen bollengrond  285.019 

  

 

17 REACTIES

 1. Wat een grote onzin. Ga onderzoek doen doen omroep BO als jullie hier een artikel over plaatsen. Het aantal vierkante meters (bollen)grond wat degene jullie voorspiegelt die de gemeente vertegenwoordigt kan gewoon niet kloppend zijn. Controleer aub deze informatie het lijkt hier te gaan om borstklopperij. Wat ze gedaan hebben is mensen stuipen op het lijf gejaagd door hen op eigen grond te dreigen met dwangsommen. Stukjes grond waaronder ook graslanden waar een koe wel maar een paard opeens geen gras meer mag eten. Een paard hoort net zo goed als een graasdier in een wei. Deze vierkante meters worden ook geteld. Snippergroen gelegen om kwekerijen waar een pony op gehouden wordt voor kind die een hobby heeft. Mag alleen met een grasmaaier bijgehouden worden? Waar blijft hier het Paardenwelzijnsgedeelte? Wat is het dierenrecht volgens de vertegenwoordiger van de gemeente? 12 m2 stal als dat paard mazzel heeft met hier of daar een vergund stukje paddock paradise waar de eigenaren hun stukje grond 3x over de kop zien gaan door de 40 euro per vierkante meter die aan de GOM afgedragen wordt? Doe onderzoek BO asjeblieft. Er ‘moet’ in de bollenstreek 263.000 vierkante meter bollengrond behouden blijven dat is het ideaalbeeld omdat we dat zelf in 1996 zo in het leven geroepen hebben. Er is nu 353.556 vierkante meter (bollen)grond bijgekomen. Dat is dus zeker niet allemaal bollengrond? Wat is dat dan? En nog belangrijkere vraag wat wordt dit dan? Het schaarse grasland wat er in deze streek nog is wordt grotendeels bebouwd, wat ook nodig is waarschijnlijk. Tja ik vind er wat van. Als ik dit artikel lees heb ik mijn bedenkingen wat hier namens de gemeentes naar buiten gebracht wordt in dit artikel en medelijden met de gedupeerden van dit staaltje ‘even de rug rechthouden’ namens de bollengemeenten.

 2. “353.566 m2 bollengrond herwonnen” is een grove misleiding, een leugenachtige uitspraak. Je moet dit cijfer verdelen over Hillegom, Lisse en Teylingen. Dan blijft er per gemeente niet zoveel over. Per gemeente zijn het ook nog eens heel veel losse kavels. Er is geen bollenboer die trek heeft in zo’n stukje grond.Ga er maar vanuit dat op deze gronden huizen worden gebouwd. Dat is niet erg, als het voor de doorsneeburger is, wel als de grond wordt gebruikt voor villa’s met een abnormale tuin erbij, zoals de GOM dat zo graag doet!.

 3. Kan er aangegeven worden hoe groot de perselen aan teruggewonnen los zijn per m2. Dus niet het totaal opgeteld. En kunnen deze als bollengrond gebruikt worden? Of zijn het postzegels waar niemand een bedrijf kan voeren?

 4. Er is geen bollen bedrijf die maar wat wil hebben nee er moeten gom woningen op . Ze denken zeker datvde inwoners van Noordwijk niet kunnen rekenen . Dus wel .

 5. Moeten wij nu staan juichen om die onzin heel veel mensen en kinderen die hier veel plezier aan hadden weg gejaaid Geen bolleboer wil die zogenaamde bollen grond betelen O O wat doen we het goed (maar niet heus ) SCHANDALIG

 6. Geweldig zeg ! Laats rechterlijke uitspraak geweest dat er niet meer gespoten mag worden in de buurt van woningen!dus bouw de bollenstreek maar vol .weer een stuk cultuur weg .

 7. Helemaal eens met wat “Arie” zegt: “….Per gemeente zijn het ook nog eens heel veel losse kavels. Er is geen bollenboer die trek heeft in zo’n stukje grond. Ga er maar vanuit dat op deze gronden huizen worden gebouwd. Dat is niet erg, als het voor de doorsneeburger is, wel als de grond wordt gebruikt voor villa’s met een abnormale tuin erbij…”.
  Gaat ‘de gemeente’ nog reageren op deze reacties? Misschien zijn er gemeenteraadsleden die er vragen over kunnen stellen?
  Dick Duynhoven

 8. Die raadsleden durven dat niet want ze zijn bang voor hun baantje het zijn allemaal ja knikers . Villa’s villa’s Daar gaat het om . En mensen die een hobby hebben die moeten wijken voor !!!!!’ Villa’s

 9. De Gemeentes gaan echt niet reageren en een overgrootdeel van de gemeenteraad reageren doen dat op zeker ook niet die zitten daar enkel ja of nee te knikken dus Dick reken er maar niet op dat ze vragen stellen

 10. Ik denk inderdaad dat het de bedoeling is om daar huizen te bouwen voor de betere gesitueerde en waarschijnlijk ook al een gedeelte verdeeld is

 11. wat een onzin.
  hier 1,5 h gehandhaafd voor paardewei.
  nu ligt het al 2 jaar leeg.
  omdat grond niet geschikt is voor bollenteelt of andere gewassen.
  wordt wel mee geteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in