Warmond – Stichting Duurzaam Fauna Advies heeft in opdracht van de gemeente Teylingen langs het spoor bij Warmond zaterdag de hanen die daar in de vrije natuur rondlopen weg gehaald. Een oplossing die veiliger is voor zowel de dieren als de omwonenden en voorbijgangers, aldus de gemeente.

Ongeveer driekwart jaar geleden ontving de gemeente Teylingen een brief van omwonenden en voeders die de hanen al jaren onderhouden. De situatie was volgens hen onhoudbaar geworden. Zo vielen de hanen ten prooi aan roofdieren of honden, werden aangereden, raakten gewond door territoriaal gedrag van andere hanen, verhongerden of vroren dood bij winterse omstandigheden. Zeker een strenge winter van een aantal jaar geleden was de klap op de vuurpijl voor de bezorgde verzorgers. 

‘Er gebeurde echt verschrikkelijke dingen allemaal’, vertelt briefschrijfster Marjanne Termorshuizen. De Sassenheimse geeft de hanen al acht jaar lang eten samen met haar man. ‘Er zijn heel veel mensen die hier komen en denken: ‘Wat prachtig en idyllisch.’ Maar zo mooi is het allemaal niet.’ Zo vertelt Termorshuizen over een andere voeder die sterk verslechterde hanen mee naar huis nam zodat deze tijdelijk konden opknappen. ‘Mensen moeten zich ook bewust zijn van alle negatieve dingen die er voor de hanen bij komen kijken en niet alleen naar het mooie gedeelte ervan’, geeft ze nog mee. 

Iemand die de gevolgen van de verplaatsing van de hanen rechtstreeks ondervindt is Bebars. Een tijdje geleden liet hij zijn haan in Warmond los, omdat de buren niet blij waren met het verblijf van het dier bij hem thuis. ‘Andere plekken zoals een boerderij en een opvang waren te vol, daarom liet ik hem hier los. Ik dacht dat het mocht, maar blijkbaar niet’, zegt hij enigszins beduusd. Hij heeft zijn haan nu vijf dagen niet meer gezien en weet niet waar hij nu verblijft. ‘Ik wilde hem nog ophalen, maar het was net te laat’, vertelt hij. Samen met zijn broertje kwam hij de haan iedere week voeren. Hij begrijpt wel waarom de hanen in Warmond worden weggehaald maar hoopt binnenkort zijn eigen haan weer in de armen te sluiten. 

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in