archieffoto

Hillegom – Het Ravijn. Zo wordt de grote terugval in inkomsten in 2026 door gemeenten genoemd. De gemeenten krijgen dan fors minder geld van het rijk en komen daardoor in grote, financiële problemen. Dat geldt echter niet voor Hillegom. Er wordt weliswaar rekening gehouden met 1,7 miljoen minder uit de rijkspot, maar op een begroting van 70 miljoen moet dat te verhelpen zijn. Waarom het voor Hillegom meevalt? “Gedegen en solide beleid”, aldus wethouder van financiën Anne de Jong.

De begroting voor Hillegom is volgend jaar jaar sluitend, in 2026 komt men 1,7 miljoen te kort, in 2027 1,3 miljoen en een jaar later 750.000 euro. De tekorten worden vooral dus veroorzaakt door minder geld vanuit het rijk. Dat kan overigens nog meevallen, want de kortingen op de rijksbijdrage staan nog niet vast en gemeenten en rijk blijven er over in gesprek. Zo is de bezuiniging op de rijksbijdrage voor de jeugdzorg al bijgesteld. Dat zou 1,5 miljard zijn, maar wordt nu 1 miljard.

Een en ander werd duidelijk bij de presentatie van de kadernota, een financiële tussenstand van de begroting die in november wordt vastgesteld. De Onroerend Zaak Belasting (OZB) gaat met de inflatiecorrectie van 3,7% omhoog. Ook de afvalstoffenheffing stijgt, met hoe veel is nog niet bekend. Hillegom hanteert een kostendekkend tarief.

Het grootste deel van de financiën wordt besteed aan taken die de gemeente verplicht is om uit te voeren. Sommige van die taken worden dan samen met andere gemeenten in de Duin- en Bollenstreek of de regio Holland Rijnland uitgevoerd. Voor de Duin- en Bollenstreek moeten gezamenlijke projecten een stimulans krijgen door de aanstelling van een programmamanager. De samenwerking op economisch gebied gaat via de Economic Board. Die moet nu elk individueel project door gemeenten laten beoordelen, maar krijgen tot een jaarlijks budget.

Hillegom blijft onverminderd investeren in parken, die ook nog eens onderling met elkaar verbonden zijn. Ook de kwaliteit van de buitenruimte blijft volgens wethouder Dijkshoorn op peil. Volgend jaar wordt Elsbroek-Zuid onder handen genomen. Ook de Wilhelminalaan staat voor 1,2 miljoen aan aanpassingen in de boeken, welke dat zijn is nog niet bekend.

Hieronder het radio-interview met wethouder Anne de Jong:

Hieronder vindt u de kadernota.

Hillegom_Kadernota_2025

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in