Hillegom – Er is geen sprake van sloop van de Jozefkerk en de eigenaar heeft ook dit verzoek niet gedaan. Dat laat wethouder Anne de Jong weten. Hij reageert op een bericht van de nieuwe eigenaar aan de gemeente waaruit blijkt dat er bij de verbouwing van de kerk door de aannemer flinke, constructieve fouten zijn gemaakt. Herstel en verder afbouw brengen zeer hoge kosten met zich mee en daarom beraadt de nieuwe eigenaar zich op dit moment over de situatie.

Een aantal jaren terug heeft het parochiebestuur zijn kerkelijk vastgoed verkocht aan projectontwikkelaar Renward. De gemeente heeft hierna met Renward een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van de Jozefkerk en omgeving. In deze overeenkomst wordt onder andere beschreven wat er bij de verdere ontwikkeling van het kerkelijk vastgoed moet gebeuren. Bij de vergunningverlening is als voorwaarde gesteld dat de kerk behouden blijft. Dat is volgens de gemeente nog steeds de inzet, deze voorwaarden gelden ook voor de nieuwe eigenaar.

Tijdens de verbouwing zijn de mensen van bouw- en woningtoezicht van de gemeente langs geweest en hebben gecontroleerd of er door de aannemer wordt gedaan wat is afgesproken. Op dat moment was dat het geval. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar en aannemer dat er wordt gebouwd volgens de eisen van het bouwbesluit. De gemeente is aan zet als er een onveilige situatie ontstaat, dreigt te ontstaan of wordt gemeld.

De recente melding van de nieuwe eigenaar is reden geweest voor de gemeente om direct een onafhankelijk constructiebureau in te schakelen. Die gaat vooral de veiligheid controleren, vooral die voor omwonenden. Op dit moment is de gemeente in afwachting van het rapport van het constructiebureau. “Wij wachten als gemeente dus het rapport van het constructiebureau af en kijken uit naar een uitnodiging van de eigenaar voor een vervolggesprek. Daarna kijken we met elkaar weer verder”, aldus wethouder Anne de Jong.

Hieronder het interview met allereerst wethouder Anne de Jong:

3 REACTIES

      • Ik mag inderdaad hopen dat het gebouw niet afgebroken wordt. Anders is het een mooie vrijbrief voor anderen om monumenten op te kopen; te laten verwaarlozen en onder het mom van ‘het is niet meer veilig’ het vervolgens te gaan slopen. De grond is duur en nieuwbouw levert uiteraard meer op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in