Nermeen maakt zich zorgen over familie in Syrië. Bron: Omroep West
Hillegom – De Syrische Nermeen Mahmoud kijkt met tranen in haar ogen uit het raam naar het Hillegomse landschap. ‘Mijn lichaam is hier, maar mijn hart is in Syrië.’ Ze maakt zich diepe zorgen over haar familie in het aardbevingsgebied in het noorden van het land. Het huis van haar tante, oom en kinderen is met de aardbeving zwaar beschadigd.  Het gezin met drie kinderen woont nu met zestien mensen in een ander huisje. Er is geen hulp vanuit de Syrische regering. Voor minimaal 2000 euro kan hun huis opnieuw worden opgebouwd. Maar ze hebben dat geld niet. ‘Ik kan niets doen, maar met wat kleine bedragen zou ik ze kunnen helpen,’ zegt Nermeen.

‘De situatie is verschrikkelijk in Syrië. Na 12 jaar oorlog, nu ook nog een aardbeving. Ik ben zelf moeder en voel wat mijn tante moet doormaken. Voor de derde keer verliest ze haar huis. De eerste twee door het oorlogsgeweld. Het derde huis is bij elkaar gespaard met giften uit de hele familie. En nu is ook dat huis onbewoonbaar,’ vertelt Nermeen die voormalig vluchtelinge is en na 8 jaar goed Nederlands spreekt.

Haar tante heeft drie dochtertjes en een zoon. Eigenlijk heeft ze twee zonen, maar de oudste zoon verloor ze drie jaar geleden. Hij had geen keuze, hij moest het leger van Assad dienen. Hij was 22 jaar en kwam om in de gevechten. Nu moet haar tweede zoon ook het leger in van Assad. ‘Het is heel moeilijk voor haar als moeder. En nu heeft ze ook nog geen huis.’

Met het salaris van 50 dollar per maand als schooljuf verdient haar tante niet genoeg om voor haar kinderen te zorgen en het huis te repareren. Haar man is chauffeur en verdient nog minder. Direct contact met haar tante is heel lastig. Er is geen elektriciteit of internet buiten de hoofdstad. Alleen in Damascus is er één uur haperend elektriciteit, daarbuiten is in het land geen stroom of internet. Nermeen hoort via de vaste telefoon met haar moeder die in Damascus woont hoe het gaat met de familie.

Mensen die de familie van Nermeen willen helpen hun huis weer op te bouwen, kunnen geld overmaken op een rekeningnummer NL72 ASNB 0707 7445 55 van J.M.A. Otte o.v.v Voor hulp tanta Nermeen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in