Bollenstreek – Het gebruiken van schoon, virus- en ziektevrij weefselkweekmateriaal en het schoon telen van hyacintbollen is de duurzaamste manier van hyacintteelt. Dat blijkt uit de resultaten van het POP3-project “Vitale teelt hyacint”. Het project richt zich op mogelijkheden voor duurzame hyacintenteelt en maakt deel uit van het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector in Nederland.

Dit project biedt de sector een oplossing voor het probleem van cyclisch telen door in te zetten op eenrichtingsteelt. Bij cyclisch telen worden ziekten en plagen van het land naar de schuur gesleept en weer terug, waardoor de bollen steeds zieker worden. Hoewel vruchtwisseling de ziektedruk kan verminderen, is dat door de beperkte ruimte in de Bollenstreek een uitdaging. Dit dwingt telers om ziektes en plagen met chemische middelen te bestrijden.

Het project toont aan dat een schone start met virus- en ziektevrij weefselkweekmateriaal veelbelovend is. Belangrijke resultaten omvatten een groeiende investering van telers in schoon materiaal, de vorming van een groep telers die samenwerken aan het implementeren van een schoner systeem en de productgroep hyacint van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur wil een vervolgonderzoek starten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in