archieffoto Rijnland

Lisse – De aanwezigheid van gifstoffen als dinoterb en fenchloorfos in het oppervlaktewater van Lisse worden door het Hoogheemraadschap van Rijnland (HHR) niet gemeten. Dat antwoorden B&W op vragen hierover van de Lisser fractie van PvdA-GroenLinks. Die partij maakt zich zorgen over berichtgeving dat in West-Friesland, waar veel bloembollenteelt plaatsvindt, onder meer dinoterb en fenchloorfos zijn aangetroffen in het oppervlaktewater.

HHR controleert op zeven locaties in de Bollenstreek het oppervlaktewater op gewasbeschermingsmiddelen. Er worden geen metingen verricht naar dinoterb en fenchloorfos omdat die middelen sinds enkele jaren verboden zijn. Dinoterb is in 2003 en 2004 op drie locaties gemeten, maar bleef toen onder de norm. Als Lisse zelf watermonsters zou willen nemen, moet dat op eigen kosten. HHR wil hierbij wel ondersteunen.  

Volgens HHR is het oppervlaktewater in de Bollenstreek in 2023 op 209 gewasbeschermingsmiddelen gecontroleerd. 52 stoffen werden aangetroffen in het water, waarvan zes stoffen boven de norm. Drie van die stoffen worden gebruikt in de bollenteelt. Twee daarvan, pyraclostrobin (gebruikt bij spoelen van bollen) en pendimethalin (gebruikt voor onkruidbestrijding), worden regelmatig boven de norm gemeten. HHR doet nu  onderzoek naar de oorzaak van deze toename. Volgens B&W van Lisse staat in de Greenport duurzame kweek van bloembollen en vaste planten hoog op de agenda. 

Naschrift redactie: in het artikel wordt gemeld dat pyraclostrobin wordt gebruikt bij het spoelen van bollen. Dat meldt de gemeente in de antwoorden op de vragen van PvdA-GroenLinks. Een spoelbedrijf uit Noordwijkerhout laat ons weten dat dit niet zou kloppen. Het spoelbedrijf meldt: ‘Tijdens het spoelen van bollen worden geen middelen toegevoegd aan de bollen. Wat u misschien bedoelt is dat tijdens het spoelen dit middel van de bol af kan komen maar het wordt niet gebruikt bij het spoelen’.

2 REACTIES

  1. Even een extra opmerking wb het spoelbedrijf; spoelbedrijf spoelt tegenwoordig voornamelijk fust, waarbij er wel degelijk reinigingsmiddelen worden toegevoegd…. Bollen spoelen is nog maar bijzaak, en nu zou dat gevonden, doordat hij die paar bollen spoelt? Als je rectificeert, wel graag hoor en wederhoor toepassen. Nu keurt de slager zijn eigen vlees

  2. Reactie redactie omroep Bo: er is geen sprake van een rectificatie. Een spoelbedrijf reageerde op een bericht van B & W waarover wij een nieuwsbericht maakten. Je zou de reactie van het spoelbedrijf als wederhoor kunnen zien op deze passage. En hoor en wederhoor kan je bij dit onderwerp vermoedelijk heel lang vol houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in