Hillegom/Lisse/Noordwijk/Teylingen – Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) heeft in 2022 op minder dan halve kracht gedraaid, blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag. De uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen kon aanzienlijk minder projecten uitvoeren door de herziening van het beleidsplan van de gemeenten. Sommige gemeenten vonden zelfs dat er een pas op de plaats moest komen.
Inmiddels zijn de resultaten van het evaluatieonderzoek bekend, maar weet de GOM nog steeds niet tot welke beleidswijzigingen dit gaat leiden. In het najaar moet dat duidelijk worden. Directeur Onno Zwart geeft aan dat hij hoopt op duidelijkheid in 2023 over de toekomst in de Bollenstreek. Hij wil meer weten over het ruimtelijke ordeningsbeleid, de regionale samenwerking tussen de gemeenten, de doelstellingen van de herstructurering en de bekostiging daarvan.
In het jaarverslag publiceerde de GOM ook de cijfers van het afgelopen jaar. In 2022 is er 0,5 hectare eersteklas bollengrond onttrokken maar ook 1,1 hectare nieuw eersteklas bollenteelt-areaal gerealiseerd. Er zijn vijf nieuwe bollengrondcompensatiecontracten gesloten voor het onttrekken van ruim 2,5 hectare bollengrond. Daarnaast sloot GOM drie nieuwe contracten voor het produceren van twee hectare bollengrond. Op 1 januari 2023 was er er per saldo 18,3 hectare meer eersteklas bollenteelt-areaal dan bij het begin van de ISG-planperiode in 2010.
Verder zijn er in 2022 wijzigingen in het bestemmingsplan gekomen voor tien Greenportwoningen, waardoor deze planologisch onherroepelijk zijn geworden. Ook zijn er GOM-overeenkomsten gekomen met initiatiefnemers voor zeven beoogde Greenportwoningen.
Gewoon opheffen de hele streek is volgeboud . Er is geen doorkijk meer naar de bollen velden . Het is alleen maar om geld te doen geweest . Zo genaamd ruimen van oude kassen en dan compensatie voor villa’s nou bij de verlaagde gooweg stonden geen oude kassen ofgebouwen . Het ging puur om geld .
Als ik het goed begrijp er er dus in 13 jaar slechts 18,3 hectare bollengrond bij gekomen ? waar praten we dan over zeg.
Ja en er is 30 hectare geboud . Wat is er ge compenseert.
Het extra maken van m2 bollengrond is geen opdracht aan GOM….het gaat erom dat planologisch bestemde bollengrond, die om welke reden dan ook verloren gaat, wordt gecompenseerd ofwel het behoud van de 1e klas bollengrond. Die 18 ha extra bollengrond is dus maar een momentopname.
Ja, er moet geld verdiend worden met de uitgifte van bouwkavels voor Greenportwoningen voor de integrale reconstructie van de Greenport Duin- en Bollenstreek. Zo staat het ook in de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport. En nee, deze woningen zijn in eerste instantie niet nodig voor de regionale woning behoefte. Ook dat is bekend, daar zijn andere bouwplannen voor. De kunst is deze Greenportwoningen zo landschappelijk verantwoord te bouwen en daar staan de gemeenten voor aan het roer, niet GOM.