Noordwijkerhout – In het dagelijks leven werkt de 24-jarige Piet Heemskerk uit Noordwijkerhout in de bouw. Maar in het weekend heeft hij voor zijn leeftijd een bijzonder bijbaantje: koster van de Sint Jozefkerk in Noordwijkerhout. 

De rust is wat Noordwijkerhouter Piet Heemskerk het meeste aanspreekt in zijn nieuwe baantje. Voordat er nog maar iemand in de kerk is, is hij degene die ervoor moeten zorgen dat alles gereed is voor de kerkdienst. ‘Door zo’n groots gebouw te lopen in alle vroegte geeft mij iets rustgevend’, legt Heemskerk uit. 

Toch is het niet zo dat hij kan lanterfanteren want koster zijn is een serieuze aangelegenheid. ‘Ik zorg voor de dienst dat de kaarsen branden, de boekjes van de dienst op hun plaats liggen, dat de hosties, en het water en de wijn er zijn, en ga zomaar door.’ Een koster kun je dan ook het beste omschrijven als de huismeester van de kerk. 

Piet Heemskerk is via zijn lidmaatschap van het herenkoor van Sint C(-a)ecilia bij de Sint Jozefkerk terechtgekomen en gevraagd om daar koster te worden. ‘In de kerk zie je niet veel jonge mensen rondlopen. Ik geloof dat de kerkgemeenschap hier wel blij is dat ze nu opeens een 24-jarige koster hebben’ zegt Heemskerk lachend. 

Volgens Piet Heemskerk stonden zijn vrienden niet gek te kijken toen hij vertelde dat hij koster was geworden. ‘Mijn vrienden kennen mij en weten hoe ik in elkaar zit. Ze vinden het alleen maar leuk voor mij. En het is overigens niet zo dat ik in het weekend nooit mee uit ga of geen biertje drink. Hooguit moet ik iets eerder weg uit het café als ik de volgende dag als koster aan de slag moet.’ 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in