De Voorhoutse Martijn de Jong in actie eerder dit seizoen (foto: Kees Kuijt/Orange Pictures).

Voorhout – Twee keer Nederlands Kampioen in de jeugd, toernooien spelen met Nederlandse jeugdteams, basisplaatsen in BENE-League-wedstrijden en als kers op de taart de bekerfinale winnen met Handbal Aalsmeer. De 19-jarige Martijn de Jong heeft tot nu toe geen slecht CV in het Nederlandse tophandbal. De jonge Voorhouter wordt steeds meer een vaste waarde bij één van de beste handbalteams van Nederland: “Ik wil uiteindelijk graag de stap maken naar het buitenland.”

“Het was heel anders dan een normale competitiewedstrijd,” vertelt Martijn de Jong over de bekerfinale die hij vorige week zaterdag speelde met Green Park/Handbal Aalsmeer. Het was voor hem de eerste grote finale met de hoofdmacht van de Aalsmeerse handbalclub. “In het grote sportcentrum in Almere, met zoveel publiek,” beschrijft De Jong. “De tegenstander was met vijf supportersbussen gekomen en het werd ook nog eens uitgezonden op televisie. Dan heb je wel het gevoel dat je moet presteren en wat moet laten zien.” Het bleek uiteindelijk geen spannende wedstrijd te worden voor De Jong. Startend in de basis won hij met 24-32 van Bevo HC. “Het ging goed,” aldus de 19-jarige Voorhouter. “Ik kon me goed afzonderen van het publiek en me bezig houden met de wedstrijd. Ik ben er zeker tevreden over.”

Ik zag allemaal kinderen van betere clubs en dacht toen: “Dat wil ik ook wel.”

Dat De Jong mocht starten in de bekerfinale is een mooie stap in zijn route naar de top. Die droom begon al vroeg, bij Foreholte, vertelt hij. “Ik ben gestart bij Foreholte, om in 2019 naar Aalsmeer te gaan. Ik was toen 15 jaar oud en zat op de handbalschool in Den Haag. Ik zag allemaal kinderen van betere clubs en dacht toen: ‘Dat wil ik ook wel’. Ik mocht toen meetrainen met Aalsmeer en dat beviel erg goed. Zo ben ik daar uiteindelijk in de B-jeugd binnengekomen.”

Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen voor De Jong. “In de B-jeugd ben ik met Aalsmeer Nederlands Kampioen geworden en een jaar later lukte dat ook in de A-jeugd. Dat was heel leuk.” Ondertussen bleef zijn spel ook niet onopgemerkt bij de nationale teams en werd hij geselecteerd voor de onder-17 van Nederland. “Ik heb toen in de onder-17 en onder-18 gespeeld van Nederland. Nu hebben ze voor mijn leeftijd geen nationale ploeg en is de volgende stap het echte Nederlandse team. Dat gaat nog wel tijd kosten, maar het is wel mijn doel om daar bij te komen,” vertelt De Jong.

Dat zou dan moeten gebeuren door een prominente waarde te worden voor Aalsmeer. Ook dat heeft tijd nodig, vertelt de Voorhouter: “Ik begin nu meestal in de basis, maar ik speel nog niet op mijn eigen positie. In de jeugdteams heb ik altijd midden-opbouw gespeeld, daar ligt mijn kracht. Op dit moment speelt Vaidas Trainavicius op die positie. Hij is 35 en de beste midden-opbouwer van de hele competitie. Ik kan daar nog heel veel van leren, maar hij staat nog wel voor mij.” Toch durft De Jong wel verder te dromen. “Ik wil een vaste waarde worden bij Aalsmeer en belangrijk worden in de BENE-League en de Nederlandse competitie. Ik zou niet durven zeggen hoeveel tijd dat nog kost, maar ik hoop binnen twee jaar toch wel echt een hele belangrijke speler te zijn en dan verder te kunnen kijken.”

Ik wil eigenlijk eerst in Nederland mezelf laten zien, om vervolgens dan pas verder te gaan.

Met ‘verder kijken’ doelt De Jong op een stap naar het buitenland. In Nederland is het financieel namelijk niet mogelijk om full-time tophandballer te zijn, terwijl dat in Frankrijk en Duitsland wel kan. “Ik zie dat teamgenoten van Aalsmeer ook de stap maken naar het buitenland. In Nederland zijn er sowieso best veel jonge spelers en talenten die best vroeg naar het buitenland vertrekken. Ik wil eigenlijk eerst in Nederland mezelf laten zien, om vervolgens dan pas verder te gaan,” legt De Jong uit. “Ik heb het gevoel dat je beter uit de verf komt in het buitenland als je eerst in Nederland gewend bent aan het handbalniveau. Dan hoef je minder lang te wennen in het buitenland.” Haast is er ook niet, want de jonge Voorhouter studeert nu Commerciële Economie aan de Johan Cruyff Academy in Amsterdam. Een speciale school voor topsporters, waar alles is geregeld rondom sport. Alles om uiteindelijk de top te halen.

Dat ‘de top halen’ het doel is, is duidelijk en ook zeker mogelijk, sluit De Jong af. “Ik maak nu grote stappen op de training, dus ik heb wel het gevoel dat het kan lukken om een vaste waarde te worden bij Aalsmeer. Het is dan uiteindelijk mijn droom om een mooie carrière te maken, waarbij ik bij een mooie club speel in het buitenland en ook in het Nederlands team speel. Het is wel de bedoeling om dat uiteindelijk te halen, ja.”

De focus van De Jong ligt nu echter op het afsluiten van dit seizoen met Aalsmeer, op een mooie manier. Na de bekerfinale en de uitschakeling in de BENE-league wachten nog zes wedstrijden in de Nederlandse competitie. Mocht de Voorhouter met Aalsmeer bij de eerste twee ploegen eindigen, wordt via een best-of-three bepaald wie Nederlands Kampioen wordt. Volgens De Jong maakt Aalsmeer een goede kans: “We zijn vierde geworden in de BENE-League en we hebben tegen alle Nederlandse teams goed gespeeld. Ik zie goede kansen voor ons.”

De Jong komt op zaterdag 13 april voor het eerst in actie met Aalsmeer in de Nederlandse competitie. De tegenstander is een oude bekende: Bevo, waar de bekerfinale van gewonnen werd. Als de wedstrijd zaterdag hetzelfde verloopt als de bekerfinale, hoeft de Voorhouter zich in ieder geval geen zorgen te maken om het resultaat. Aanvang is 19:00.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in