Bollenstreek – De KAVB is verrast dat de Europese Commissie dinsdag besloten heeft de eis te schrappen dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen moet worden verminderd. Met ingang van 2030 moest het gebruik gehalveerd worden, maar daar is een streep door gezet.

Volgens Jaap Bond, voorzitter van de KAVB, is die beslissing te danken aan boerenprotesten en de komende Europese verkiezingen. De vertegenwoordiger van de bollenkwekers is aan de ene kant blij dat de eis is geschrapt omdat het de sector de tijd en rust geeft waar ze eerder om gevraagd hebben. Ze zijn volop bezig om te experimenteren met bijvoorbeeld ziekzoekrobotten en onkruidrobotten. Ook is men bezig met veredeling, dat is de techniek om nieuwe soorten te kweken die mogelijk resistent zijn tegen ziektes. Als dat lukt zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Die zoektocht naar manieren om bestrijdingsmiddelen te verminderen, kost echter vele jaren tijd, soms 10 tot 15 jaar.

Jaap Bond benadrukt dat het schrappen van de verminderings-eis niet wil zeggen dat de bollensector niet door gaat met het zoeken naar manieren om groener te werken. Ook gaan ze graag het gesprek aan met Bas Bloem van de Radboud Universiteit die onderzoek doet naar het verband tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de ziekte Parkinson. “Bloem baseert zich op een onderzoek over de wijnindustrie in Frankrijk van een tijd geleden. Wij willen graag met hem het gesprek aan over de huidige middelen”, aldus Bond. Ook meldt hij dat uit een onderzoek van het RIVM uit 2019 zou blijken dat er geen relatie is tussen Parkinson en bestrijdingsmiddelen. Ook wijst hij er op dat minister Adema recent besloten heeft om opnieuw een onderzoek te laten uitvoeren. Daar is binnenkort overleg over.

Lees dit artikel over de mening van Bas Bloem van de Radboud Universiteit.

14 REACTIES

 1. Die grond wordt alleen maar, jaren aan een stuk gebruikt voor het kweken van bloembollen. De ziektes die ontstaan is door bodem uitputting.
  Je kan blijven spuiten, verdelen of wat ook maar dat helpt niet. Biodynamisch bloembollen kweken en de bodem gezondheid terug brengen. Zijn de ziektes ed straks op natuurlijke manier verdwenen. Nu kan het sgebruik van Glysophaat gewoon doorgaan……voor een mooie bos tulpen oid op je grafkist…sorry voor mn syniscme

 2. Zolang er ook maar alleen een perfect product geëist wordt door de afnemers zal een bepaalde mate van gewasbescherming onmisbaar zijn. Er wordt druk geëxperimenteerd met milieuvriendelijkere vervangers. Maar die hebben maar deels het effect wat de huidige toegestane middelen hebben. Daartegen dient de sector wel de kans te pakken en ook zelf door te gaan met verduurzamen.

 3. Volgens mij is dat onderzoek van 2019 allang onderuit gehaald door o. a. Meten=Weten en is het heel aannemelijk dat er verband is tussen het gebruik van pesticiden en ziektes als Parkinson. Daarnaast is het effect op waterkwaliteit, biodiversiteit, insecten langzamerhand ook schrikbarend.
  Ellen Smal

 4. Dat betekent ook geen boodschappen meer halen dat is hetzelfde verhaal, maw dat graf komt dan ook wel heel snel, met of zonder tulpen. 😏

 5. Kijk om je heen, en zie hoe de lelie-akkers er bij liggen. Het is verwoesting van grond en omgeving. Een levenloos maanlandschap heeft meer biodiversiteit.

 6. Gewoon veel biologische bloembollen kopen bij bijvoorbeeld Bloemoloog.nl. Des te meer bio bollen gekocht worden, des te liever de kwekers zelf ook willen omschakelen.

 7. Goede beslissing. Alle klagers moeten bij zichzelf te raden gaan hoe men zelf de wereld vervuild. Dit is de wereld waar we in leven helaas. Er is een groep mensen die alles en iedereen om wil schoffelen. Als ze zelf maar niet geraakt worden door bepaalde maatregelen.

 8. Het blijft lachen met de Europese Unie en Brussel.
  Aan de ene kant draaien ze boeren de nek om met extreme stikstofeisen, en aan de andere kant geven ze bollenwekers weer de vrije hand met bestrijdingsmiddelen. Kennis, kunde, know-how, wijsheid? Het ontbreekt allemaal in Brussel.

 9. De meeste van ons – als reageerders- zijn tegen vervuiling. Koop je bollen en bloemen dan ook bij een biologisch telende tuinder. Natural Bulbs bijvoorbeeld. (Noorderlaan, Hillegom)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in