Lisse – Landgoed Keukenhof heeft er een nieuwe aanwinst bij; het LAM museum heeft een sculptuur aangekocht, dat de internationale kunstenaar Gunda Koster speciaal voor hen maakte. Het gaat om een mensfiguur, behangen met 16 goed gevulde rode stoffen tassen, waarmee het consumentisme wordt verbeeld.

De maatschappelijke kwestie over klimaatverandering en consumentisme is ’trending’ op dit moment. Mede daarom was het een inspiratiebron voor kunstenaars Guda Koster en Frans van Tartwijk: ‘De aanzet voor de sculptuur voor het LAM museum was de simpele constatering dat de consument steeds vaker in plaats van tasjes van plastic, stoffen tassen krijgt. De sculptuur is een commentaar op zoiets alledaags als boodschappen doen, maar is geen realistische weergave van iemand die boodschappen doet. De tassen die de figuur met zich meedraagt lijken vol met spullen te zitten. Heeft hij een koopverslaving of is hij een soort marskramer wiens omhulsel een draagbare winkel is?’ Al met al laat het bezoekers nadenken over hun rol in de samenleving ten opzichte van dit probleem.

Volgens museumdirecteur Sietske van Zanten past de nieuwe aanwinst perfect in het museum: ‘De werken van Guda Koster zijn niet te missen; ze vallen op en zijn een feest om naar te kijken. Ze laten je bijzonder kijken naar iets heel alledaags zoals boodschappen doen.’

Al eerder konden bezoekers kennis maken met de levende sculpturen. Vorig jaar leverden dezelfde kunstenaars drie andere beelden voor het LAM museum: Black Friday, een man met een gouden hoofd en een gouden boodschappenkar vol gouden objecten, Lost and Found, een figuur van boven tot onder bedekt met grote plastic tassen, en De hand die Geeft, twee groene figuren die uit hun binnenste kleine voorwerpen tevoorschijn haalden.

Op maandag 29 mei kan het kunstwerk in samenwerking met kunstenaar Frans van Tartwijk to leven komen. Hij geeft zijn eigen bijdrage aan het sculptuur. Zo voegt hij geluid toe met een luidspreker, waarmee herkenbare producten zoals pannenkoekenmix, elke-dag-shampoo en pindakaas met stukjes noot in dichtvorm worden opgesomd. Vanaf Tweede Pinksterdag komt het beeld voor het eerst in beweging in het rondom het museum en zijn wandelaars en bezoekers uitgenodigd om kennis te komen maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in