Foto: Daan Baijer

Lisse – De gemeente Lisse gaat in het kader van de Spreidingswet 140 asielzoekers opvangen. De opvanglocatie die daarvoor mogelijk in aanmerking komt is voormalig restaurant Lowietje. Dit is in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en ondernemer Ruigrok van het betreffende restaurant.

Het is de bedoeling dat de opvang voor een periode van tien jaar geldt. Volgens de gemeente is de nood aan opvangplekken voor asielzoekers in Nederland hoog en is met de komst van de spreidingswet het realiseren van opvang voor asielzoekers een wettelijke taak van de gemeente.

Op dit moment verblijven in ‘Lowietje’ Oekraïense ontheemden en arbeidsmigranten. De gemeente geeft aan dat een opvanglocatie van 140 plekken te klein is om alle noodzakelijke voorzieningen als dagbesteding, gezondheidszorg of onderwijs aan te bieden. Daarom zal de opvanglocatie in Lisse samenwerken met een grotere opvanglocatie.

Burgemeester Spruit zegt dat ‘Lowietje’ een geschikte plek is voor opvang: “Er is hier voldoende ruimte, en we hebben als gemeente samen met maatschappelijke partners al ervaring opgedaan met de opvang van Oekraïense ontheemden. Wij zijn tevreden over hoe dat verloopt. Wij verwachten dat we deze mensen op deze plek een goede opvang in Lisse kunnen bieden.”

Het college wil, ondanks dat de planning nog niet geheel duidelijk is, alle Lissers  informeren over dit voornemen. Daarom organiseren de gemeente en het COA, samen met Ruigrok, in ‘Lowietje’ twee inloopbijeenkomsten in de avond. Op woensdag 22 mei voor direct-omwonenden en ondernemers. Op donderdag 23 mei voor geïnteresseerde inwoners.

Hieronder de toelichting van burgemeester Lies Spruit:

1 REACTIE

  1. Swet en sitellinger staat al jaren leeg en verpauperd en moet je eens kijken hoeveel mensen er in kunnen. Of eigen jeugd /starters woningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in