De Coepelduynen (foto Ecologische Autoriteit)
Noordwijk – In de Coepelduynen, het duingebied tussen Noordwijk en Katwijk, groeien teveel grassen en de duinen dreigen vol te groeien met duindoorn. Dat meldt de Ecologische Autoriteit (EA), die namens het ministerie voor Natuur en Stikstof de besluitvorming over beschermde natuurgebieden beoordeelt.
De Ecologische Autoriteit adviseert in de Coepelduynen alvast te starten met het verwijderen van duindoorn. Door de duindoorn heeft de wind te weinig invloed, wat leidt tot minder open plekken en zandverstuivingen. Daarnaast is het verstandig om meer informatie te verzamelen over het duingebied. Zo kan een compleet pakket aan maatregelen worden samengesteld.
Nieuwe, aanvullende maatregelen van de provincie zijn nodig om te voorkomen dat de natuur verder achteruitgaat, aldus de Ecologische Autoriteit.

8 REACTIES

 1. De duindoorn is al jaren aanwezig in het duingebied en geeft een mooi gezicht op het duin. Onnodig om dit te verwijderen.

 2. Ben het eens met Hubertus. De duindoon is een struik die in de duinen thuishoort. Geeft mooie oranje bessen, vol vit. C. Ook de duinbraam is altijd al in de duinen aanwezig geweest. Vroeger emmers vol bramen geplukt. Tegenwoordig heet dit “stropen”.

 3. 20 jaar geleden waren er minder verstuivingen en open plekken dan nu.
  Nu zie je dat er vaak helm geplant wordt op die kale plekken c.q verstuivingen.
  Ik snap hier dus ook wenig van.
  Ik denk dat diegen die hier over beslissen weinig in de Coepelduynen komen

 4. Volkomen eens met Hubertus,Henk en Willem wat het voor een stelletje koekenbakkers zijn die E A weet ik niet maar verstand van de duinen hebben ze niet ik ben nu 81 maar ik krijg tranen in mijn ogen als ik door de duinen fiets het is een grote zandbak en als je nu die braamstruiken en duindoorns verwijderd blijft er helemaal niks meer over van de vegetatie die er thuis hoort 40 ,50 jaar geleden waren de duinen groen er zaten volop konijnen ,fazanten en ander wild maar in de winter werd er gewerkt aan onderhoud als er een meter zand te voorschijning kwam werd er helm geplant de laatste 30 40jaar is er niets meer gedaan zet dat stelletje z.g. Deskundege van de E A aan het werk om het achterstallige onderhoud op te knappen en kom dan met verstandigen adviezen

  • Alle wat oudere Noordwijkers kunnen Jo v/d Lippe (van de Albatros ) wel herinneren die was in de winter altijd aan het helm planten.

 5. Die lui houden zich zo aan het werk dat duin in de noord hebben ze helemaal verkloot er is geen voedpad meer waar je noormaal over kan lopen fiets paden die vol liggen met stuifzand lekker bezig.

 6. Haal eerst die boswachter maar eens uit zijn auto die kan toch ook op een elektrische fiets dan rijd hij niet alle fiets en voetpaden naar de filistijnen. En geen co 2 uitstoot ook nog .

 7. Ook de nog veel te grote concentratie damherten zijn naast het veel minder onderhoud plegen debet aan hoe het er nu uitziet. Tja bezuinigingen doorvoeren onder het mom van natuur zijn gang laten gaan ofwel iemand die ‘natuurbeheer’ bedacht heeft, werpt nu zijn vruchten af. Krijg er ook weer gelijk stkstofjeuk van🤣🤣🤣. Ga gewoon weer eens aan het werk! En inderdaad niet in een auto rondjes rijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in