
Warmond – In de ochtendzon maakt de 73-jarige molenaar Frans Verra zijn molen klaar voor de Open Monumentendag. Voordat de bezoekers komen, loopt hij rustig rond de molen om het gras te maaien. Daarna klimt Verra als een geoefend vakman in de wieken om de zeilen vast te maken. Zodra alles gereed is arriveren de verantwoordelijken van de Rijnlandse molenstichting en de vrijwilligers van de Open Monumentendag om de vlag te hijsen; de molen is geopend, de dag kan beginnen.
De Klaashennepoelmolen, ook wel ’t Poeltje genoemd, staat op de grens van Warmond en Oegstgeest. Aan de rand van de polder heeft de molen ooit gediend als gemaal. Al in 1787 wordt de molen gebouwd in een van de diepste polders van het Rijnland. Tot 1924 is de molen in bedrijf en wordt dan vervangen door een motorgemaal. Daarna raakt de molen in verval; in de tussentijd is het een aantal keer opgeknapt en heeft de ’t Poeltje gediend als zomerverblijf. Uiteindelijk neemt de Rijnlandse Molenstichting de molen in 2005 over en start de renovatie. Het monument wordt alleen uitwendig als draaibare molen gerestaureerd. In de toekomst hoopt, secretaris van de Rijnlandse Molenstichting, Bart Vermeulen dat ’t Poeltje weer de mechaniek krijgt om te dienen als poldermolen.
De openstelling van ’t Poeltje was een onderdeel van de nationale Open Monumentendag. Dit jaar was het thema ‘levend erfgoed’. Vrijwilliger Lienke Hofdijk heeft dit op een gevarieerde manier proberen in te vullen: ‘In de gemeente Oegstgeest ben ik verantwoordelijk voor het programma dit weekend. Levend erfgoed kan je op verschillende manieren interpreteren, maar de molens horen daar zeker bij.’ Volgens Hofdijk zijn alle molens levend, vanwege het bijzondere verhaal en de mechaniek. Ondanks dat de molens niet allemaal meer werken, is het belangrijk voor gemeentes om de verhalen door te geven aan de volgende generatie; op deze manier leer je het dorp op een andere manier kennen.
Toch benadrukt Vermeulen dat de functie van de molens niet helemaal verdwijnt: ‘Nagenoeg alle molens zijn overgenomen door automatische gemalen, maar soms worden we gebeld door het Hoogheemraadschap of de molens kunnen helpen met pompen. We moeten ons bewust zijn dat zeespiegelstijging en klimaatverandering zorgen dat (molen)gemalen steeds belangrijker zullen worden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om de monumenten te behouden.’ De monumentale waarde van ’t Poeltje wordt in hoge mate bepaald doordat hij als kleine ronde stenen poldermolen is uitgerust met een vijzel. De molenstichting hoopt op een geldschieter om de molen uiteindelijk in oude staat te kunnen herstellen om het de originele functie weer terug te geven.
Hieronder de radioreportage van Kim Martens:
