
Bollenstreek – Het is niet wenselijk dat bewoners van sociale huurwoningen ook eigenaar zijn van een koopwoning. Dat laat wooncorporatie Stek weten als reactie op een situatie die zich heeft voorgedaan waarbij de eigenaar van een koopwoning een sociale huurwoning toegewezen heeft gekregen. Daarna werd de koopwoning door deze huurder voor een forse huurprijs verhuurd aan iemand anders. Deze situatie duurt tot op de dag van vandaag voort.
De betreffende eigenaar van de koopwoning wilde een grotere woning omdat er drie bewoners waren, maar twee slaapkamers. Hierdoor moesten twee bewoners een slaapkamer delen. Nadat deze eigenaar van de koopwoning zich had ingeschreven voor een grotere sociale huurwoning, werd er na enige tijd een grotere huurwoning van Stek toegewezen. De driekamer-koopwoning werd echter niet daarna door de eigenaar verkocht, maar verhuurd aan iemand anders. Daarbij werd een forse huurprijs gerekend, die veel hoger lag dan dat de eigenaar voor de huurwoning aan Stek moest betalen. Deze eigenaar hield daardoor maandelijks een aardig bedrag over aan de verhuur van de koopwoning. Stek laten weten dat zo’n situatie niet wenselijk is. “In de huidige huisvestingsverordening zijn geen afspraken opgenomen over de situatie waarin een kandidaat-huurder een eigen woning achterlaat. In de praktijk vragen wij als dit bekend is bijvoorbeeld om een scheidingsconvenant in het geval een partner achterblijft in een koopwoning. We vragen geen bewijsstukken van verkoop of aanstaande verkoop van de eigen woning bij verhuren van een sociale woning. Controleren of monitoren hierop is ook lastig, omdat op dit punt geen passende regelgeving is”, laat Stek in een reactie weten. Naar verwachting treedt per 1 januari 2024 een nieuwe huisvestingsverordening in werking. Zoals het er nu uitziet staat daarin wel een bepaling om het zelf bewonen van een sociale huurwoning te bevorderen, en om fraude te voorkomen. Hieronder wordt ook verstaan het maken van forse winst op de verhuur van een eigen woning, aldus Stek. “Het moeten verkopen en/of verlaten van de eigen woning wordt gekoppeld aan het kunnen aanvragen en krijgen van een huisvestingsvergunning voor de sociale huurwoning”, laat Stek weten. Stek is met de verhuur van sociale huurwoningen werkzaam in Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk.
Bij de verhuur van een woning zijn er toch inkomens eisen ?
Bij die stek zitten ze toch ook te slapen ze moeten de hoed en de rand weten van iemand dan wijs je ze toch geen huis toe ik vindt het nog asociaal ook om dit te doen wat heb je veel geld geile mensen.
Onbegrijpelijk van alle partijen!!