Niek Oosterlee (foto: Orange Pictures).

Sassenheim – “Onze selectie is op dit moment bijzonder smal. Het is een onevenwichtige groep qua opbouw van leeftijd, heel jong.” Het zijn geen woorden die de gemiddelde Ter Leede-supporter graag hoort. Toch vertelt trainer Niek Oosterlee direct waar het op staat. De Technische Commissie van Ter Leede moet de komende twee weken flink aan de bak om de Sassenheimse club voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Een seizoen met nieuwe tegenstanders, op een nieuw niveau: de Vierde Divisie.

TER LEEDE
Vertrokken spelers: Rowdy van der Putten, Mark de Vries, Wesley Goeman, Nino Roffelsen, Ziad Ouled-Haj-M'Hand, Joey van den Berg, Rik van 't Wout, Mats Alkemade, Noah Marti, Melvin van Stijn, Bart van der Weijden.

Nieuwe spelers: Dave Star (Running Eagles), Jeffrey van Kempen (UVS), Boy Tetteroo (UVS), Alessandro Kwant (Voorschoten).

Doelstelling: nog onbekend.

 

Het was een seizoen om snel te vergeten voor Ter Leede. Na vier jaar Derde Divisie degradeerden de rood-gelen op 27 mei naar de oude ‘Hoofdklasse’, tegenwoordig de Vierde Divisie. De Sassenheimers zagen veel sterkhouders vertrekken, terwijl de trainer bleef.

“Er zijn bepaalde beloftes gemaakt”, legt trainer Niek Oosterlee uit. “Ter Leede wil graag een goede stabiele Derdedivisionist worden en daarin zijn bepaalde dingen beloofd. Die hebben we dan ook samen zeer uitvoerig besproken in december, dat was voor mij een reden om te verlengen.”

“Op dit moment is het zo dat wij een bijzonder jonge selectie hebben.”

De ervaren trainer van onder andere FC Lisse en Rijnsburgse Boys beaamt dat er veel spelers zijn vertrokken. “We zijn best wel wat spelers kwijtgeraakt. Dat zijn allemaal jongens die wel wat ervaring hadden bij ons.” En laat ervaring nou net datgene zijn wat de huidige, nieuwe selectie van Ter Leede mist. “Op dit moment is het zo dat wij een bijzonder jonge selectie hebben,” aldus Oosterlee. “Mijn oudste speler is 28, Tomas Arroyo. Dan heb ik er nog twee of drie die rond de 24 zitten. De rest zit rond de 21. Je weet dat een groep die jong is de ene week de sterren van de hemel kan spelen en de andere week totaal niet.”

Dat is ook één van de redenen dat Oosterlee nog geen doelstelling kan vaststellen voor het komende jaar. “Stabiliteit is niet één van de dingen die bij een jonge ploeg past. De voorspelling daarin is dus heel moeilijk.” Ook het feit dat de selectie nog incompleet is helpt niet, vertelt Oosterlee. “We hebben nog twee weken om onze selectie compleet te maken. Op dit moment is onze TC druk bezig. Er moet wat bij.”

“Het allerbelangrijkste in het voetbal is zelfvertrouwen.”

Maar niet alleen ervaring en een complete selectie zijn belangrijke factoren in het behalen van een goed resultaat dit seizoen. Een van de andere factoren, die Oosterlee zelf ‘sleutels tot succes’ noemt, is zelfvertrouwen. “Het allerbelangrijkste in het voetbal is zelfvertrouwen”, pleit Oosterlee. “Dat krijg je als je wint. Als je wedstrijden gaat winnen en er komt een bepaalde sfeer in het elftal, dan is het iets wat alleen maar ten goede komt aan de resultaten. Vorig jaar hadden we bepaalde periodes dat we voordat we het veld op kwamen al 1-0 achter stonden, omdat het zelfvertrouwen niet groot was.”

Niet alleen de eigen ploeg is belangrijk als het gaat om een goed seizoen draaien. Oosterlee ziet in de Vierde Divisie veel nieuwe ploegen uit zowel de zaterdag- als zondagcompetitie. “Kijk, bij ons is het zo dat de helft van de ploegen van de zaterdag komt en de andere helft van de zondag. Ploegen van de zondag, daar weet ik weinig van. Het zondagvoetbal is ook anders dan het zaterdagvoetbal.”

Die laatste opmerking vergt uitleg. Oosterlee vertelt: “In onze regio spelen veel meer ploegen op de zaterdag dan op zondag. In het zuiden van Nederland is dat weer omgedraaid. Als er veel ploegen in de regio op zaterdag spelen, hebben die clubs veel meer spelers om uit te kiezen. Hoe meer keuzes je hebt, hoe hoger het niveau is. Hier in het Westen en in het Noorden zijn er veel ploegen die op niveau spelen, die spelen bijna allemaal op zaterdag. Kijk maar naar de Bollenstreek. Daar zitten alle grote clubs op de zaterdag.”

“Ik denk dat wij ook absoluut niet in die situatie verkeren waarin wij dingen kunnen onderschatten.”

eToch denkt de 60-jarige oefenmeester zeker niet dat het makkelijk gaat worden in de competitie. “Ik denk dat je het absoluut niet moet onderschatten. Er zijn bepaalde stromingen binnen de club die denken van: ach, dat komt allemaal wel goed. Ik ken een paar tegenstanders en ik denk dat je de Vierde Divisie absoluut niet moet onderschatten. Ik denk dat wij ook absoluut niet in de situatie verkeren waarin wij dingen kunnen onderschatten en waarin je dingen kan zeggen als: dat gaan we wel even doen.”

De competitie speelt zich dit jaar ook af in een veel kleiner gebied, dankzij het weekendvoetbal. “Het verste wat we nu moeten is naar Hoorn”, vertelt Oosterlee. “Vorig jaar zaten we in Harkema, Rijssen, Staphorst. Nu zijn onze tegenstanders in en veel kleinere straal om Sassenheim heen te vinden.”

“Ik weet nog wel dat we bij Lisse en Rijnsburg graag spelers uit het Noorden hadden”

Het betekent voor Ter Leede wel dat ze veel tegen Noord-Hollandse ploegen spelen. Iets waar Oosterlee met de Sassenheimers geen ervaring mee heeft. “Ik heb tegen weinig Noord-Hollandse ploegen gespeeld, daar zitten we nu ineens mee in de competitie. Ik heb  geen idee of er verschil zit in hun speelwijze in vergelijking met andere tegenstanders.” Wel zit er een verschil in qua mentaliteit, vertelt Oosterlee. “Ik weet nog wel dat we bij Lisse en Rijnsburg graag spelers uit het Noorden hadden, omdat daar een mentaliteit heerst die anders is dan als je naar beneden afzakt. Het zijn jongens die hard willen werken, getraind zijn, fysieker. Dat is een beetje generaliseren wat ik nu doe, maar we wilden liever Noord-Hollandse spelers dan Haagse of Rotterdamse.”

Tot slot is het voor Oosterlee ook niet te doen om een kampioenskandidaat aan te wijzen, vertelt hij. “Dat zou ik echt niet weten. Ik ken gewoon een heleboel ploegen niet. Dat kan je pas na een wedstrijd of tien zeggen.” En zit Ter Leede er dan misschien bij? “Dan moet er wel heel wat gebeuren. Ik denk dat wij eerst ons moeten gaan richten op wedstrijden winnen en zo snel mogelijk de punten bij elkaar spelen. Dat wordt voor ons een hele belangrijke opgave.”

Ter Leede speelt de eerste wedstrijd in de Vierde Divisie op 26 augustus. Oosterlee gaat met zijn ploeg op bezoek bij Huizen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in