Noordwijk – De gemeente Noordwijk is gestart met het apart inzamelen van Plastic, Blik en Drinkverpakkingen (PBD).

Bewoners van De Grashoek en de Prinsessenbuurt konden maandag als eersten hun gevulde PBD-zakken ophangen aan de speciale haken aan de lantaarnpalen bij de aanbiedplaatsen voor de minicontainers. De bewoners van beide wijken hadden hiervoor eind februari een startpakket met een rol PBD-zakken ontvangen. De rest van de gemeente volgt in september 2023.

De verzamelcontainers voor PBD op de milieuparkjes blijven voorlopig staan. Op de website van de Meerlanden staat een overzicht van wat er bij het PBD mag.

29 REACTIES

 1. In de gemeente Teylingen wordt er al jaren op deze wijze het PBD opgehaald en dit gaat meestal goed, dus wellicht eerst ff afwachten voordat er kritiek wordt geleverd!

 2. He jammer weer iets op afspraak buiten moeten hangen en kost veel duurder en meer vrachtwagens door het dorp. Dat je dag en nacht wanneer het je uitkomt als je toch een wandeling maakt dit kan combineren met je plastic wegbrengen is wel aangenaam.

 3. Dit lijkt mij geen gezicht! Maar we moeten het maar afwachten.
  Alleen is het de vraag of mensen die eerder niet de moeite namen om afval te scheiden, dit nu wél gaan doen.
  Ik zal mijn plastic afval gewoon bij het boodschappen doen in de bak deponeren op het kloosterplein.

  • In teylingen krijg je korting op de afvalstoffenheffing als je je afval scheidt. Gebaseerd hoe vaak je je restafval aan de weg zet (of in de ondergrondse container doet in geval van hoogbouw) krijg je tot max € 60,00 euro korting per jaar. Werkt hier prima en die € 60,00 is een prima incentive.
   Overigens hebben inwoners van laagbouw hier allemaal een container gekregen voor het PBD en hangt alleen de hoogbouw af en toe de zakken aan de weg.

  • Mooi, dat ik een lichtmast voor de deur heb. Ik ben wel benieuwd naar de ophaaltijden. Handig als daar een nauwe tijdsband zal worden gehanteerd. Anders voorzie ik flinke kansen op rotzooi langs/over de N443 door weggewaaide/afgereden vuilniszakken.
   Trouwens vuilniszakken aan lichtmasten is contraproductieve reclame voor MOOI Noordwijk. Ik zie liever bloemen aan de masten.

  • Klopt als er niet genoeg haken zijn. Het geeft een lelijk straatbeeld. Er staat met de afvalscheiding bijna elke dag wel wat op de stoep. Belemmerd de doorgang voor rolstoelen e.d. voor mensen net een visuele beperking een obstakel en grote ergernis dat mens zakken dagen eerder al aan de weg zetten en of bakken niet binnenhalen. De voortuinen en het straatbeeld gaan er ook niet op vooruit door velen die afval /bakken in de voortuin stallen. Ook is al bewezen dat gescheiden inzameling geen zin heeft en het goedkoper is als de vuilverwerkinfsbedrijven dit doen maar daar zijn we nog niet op ingericht. Kortom het afvalbeleid klopt nog van geen kant. M.i. moet je het meer zoeken in het minder produceren van verpakkingen haha je melkflessen gewoon weer in een rekje aan de deur en de melkboer navullen en weer bezorgen. Zoals ook de bakker de groenteboer aan huis kwamen. Niet meer haalbaar hoor helaas, maar was wel heel leuk.

 4. Lekkere start van de gemeente , haken aan lichtmasten ? Ik heb ze niet gezien.en de halve straat wel en 2 t/m 34 Beatrixstraat hoeven niet .mogen wel naar milieu parkje verlengde Hoogwakerbosstraat .🤬

 5. Het moet alleen niet waaien zo als vandaag wat een kleren zooi. Honden en katten lekker vreten . Er was ooit eens beloofd als we het vuil gingen scheiden het goedkoper zou worden dat geld steekt de gemeente in hun zak .

 6. Echt een volkomen nutteloos idee wat ons betreft en ongelukkige distributie! De tas met zakken werd in onze wijk op vrijdag 24 februari bij mensen aan de voordeur gehangen, precies aan het begin van de schoolvakantie. Wij hebben deze maar weggehaald bij mensen waarvan wij wisten dat die al op vakantie vertrokken waren.

  Zelf lopen wij (gezin van vier) per week zo’n drie keer met deze verpakkingen, een heel grote boodschappentas vol, naar het inzamelpunt. Als wij ons PVD-afval pas om de drie weken kwijt zouden kunnen, zouden wij zo ongeveer een garage als opslag nodig hebben. Daarnaast bevatten veel verpakkingen nog kleine hoeveelheden voedingsresten. Ik wil me niet voorstellen hoe dit zal stinken na drie weken opslag als de temperaturen oplopen. Daarnaast: het ziet er toch niet uit? Nog maar te hopen dat
  de helaas altijd aanwezige meeuwen de zakken niet stuk maken.

  Wij zullen zeker geen gebruik maken van deze manier van inzamelen.

 7. Dit systeem wordt vast nooit ingevoerd bij de toegangswegen van de “Natuurbadplaats” Noordwijk.
  Herenweg/Gooweg/Beeklaan/en alle andere toegangswegen in De Zilk, Noordwijkerhout en Noordwijk, zullen vast niet gaan vallen onder deze inzamelingsregeling.

  Dit doet afbreuk aan het aanzicht bij de binnenkomst van de gemeente.
  Groenonderhoud op A-niveau!, voor de toegangswegen.
  De parken, straten, openbare ruimte buiten het zicht van de toerist worden qua onderhoud groen gedegradeerd naar een C-niveau.

  Het is denkelijk goedkoper wat meer inzamelpunten aan te leggen voor inzameling PDB; denk aan omgeving bibliotheek, nabijheid benzinestations, bushalten, omgeving andere openbare ruimten.

 8. Ik woon in Borger,
  Daar hebben ze al jaren geleden bakken i.pv. zakken ingevoerd.
  Voor de restafval betaal je per container en per kilo. Omdat het mensen in de portefeuille raakt, zijn meer mensen er alert op om afval te scheiden.
  Mijn mening is dat je dat in principe al doet voor een betere wereld! Die begint bij een ieder zelf.

  • klopt, zo gaat het in Teylingen ook. Er zijn aan alle laagbouwwoningen containers verstrekt voor het PBD inzamelen en alleen voor de hoogbouw worden hier zakken gebruikt.
   inwoners kunnen tot € 60,00 (werkt in een staffelconstructie) korting krijgen op de afvalstoffenheffing afhankelijk hoe vaak je de restafval aan de weg zet.
   Indien je alles scheidt redt je dat makkelijk.
   (Ikelf woon in hoogbouw. ik heb 2 kratjes voor glas en papier en sinds Corona breng ik die eens in de zoveel tijd weg. Voor corona werd papier nog opgehaald. Voor PBD heb ik gratis zakken die om de 2 weken opgehaald worden en we hebben een ondergrondse container voor GFT, waardoor ik nog amper restafval heb. Ik breng max 9 kleine afvalzakjes restafval per jaar weg)

 9. Wij hebben al jaren en jaren zakken voor PMD, superfijn!

  Wel grappig hoe mensen vooroordelen hebben terwijl ze helemaal nog geen ervaring hebben met dit systeem. Juist nu wij thuis alle PMD secuur scheiden, houden we amper restafval over. En dan ook écht amper he? Zeg maar, twee kliko’s per jaar.

  Mensen hebben altijd iets te zeuren als de gemeente iets verandert.

 10. Ik snap weer niet waarom er niet meerdere “aanstampcontainers” geplaatst worden zoals die ene op het Kloosterplein. Er zit nu zo veel lucht in die zakken, dat de containers bij bijv de AH zitten in mum van tijd vol. Als dat er bij het inleveren al uitgeperst wordt, dan kunnen vijf of misschien wel meer containers door één container vervangen worden. Dat lijkt mij ook goedkoper en schoner dan steeds weer met die vuilniswagen door het dorp te rijden.

 11. Verschrikkelijk echt weer wat van de gemeente Noordwijk,is weer n pracht versiering van de straat!! En er zitten statiegeld op de plastic flessen ! En als het door gaat komt het ook op blikjes ,nou bij ons gaat het in de container, weer geld verspeling !!,in andere dorpen is het geen mooi aangezicht, waarom gemeenten noordwijk

 12. Als ze nu eerst eens duidelijk vertellen wat voor plastic je moet verzamelen want een heleboel plastic kan niet hergebruikt worden en word gewoon inde verbrandings oven gegooit en hoe kan het dat je in leiden geen plastic meer hoef te scheiden en gewoon bij het afval kan gooien het is een groten wirwar van dingen verzamelen kijk naar de blikjes statiegeld 15 cent maar er mag geen deuk in je blikje zitten want dan kan de barcode niet meer uitgelezen worden probeer dat nu eens voor elkaar te krijgen weg 15 cent

 13. Zakken hangen al dagen voor de ophaaldag buiten, wat wordt het in de zomer wel niet. Er zijn nu al zakken opgemaakt doir de meeuwen. Alle plastic op straat , ziet er niet uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in