
Noordwijk – Het bestuur van Coöperatie Bedrijvenpark Gravendam in Noordwijkerhout heeft de gemeenteraad van Noordwijk een brief gestuurd waarin ze aangeeft verontwaardigd te zijn over de stijging van 24 procent van de onroerendezaakbelasting (OZB).
Volgens de briefschrijvers is het tarief 31 procent hoger dan in Teylingen. Daarnaast spreekt het bestuur haar verbazing uit over het feit dat OZB tarieven voor woningen zijn verlaagd. Het bestuur vraagt zich af ‘waarom de lastendruk eenzijdig bij ondernemers wordt neergelegd’.
Intussen heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld over de OZB verhogingen voor ondernemers.
Luister hier het interview met raadslid Desirée van Paridon van de VVD:
Ja als de gemeente het geld niet van het Rijk krijgen,dan halen ze het via de ozb en andere gemeentlijke belastingen Bij de Burger.
Ja Jaap, de gemeente wjl vooral niet interen op de kapitale bedragen van het Eigen Vermogen en de Algemene Reserve. Stel je voor dat daar een beetje van af gaat!
Onzin,de burgers hebben het al moeilijk.
Ze moeten bij de gemeente zijn en vragen naar de giga reserve die er is en waar hun participatie op gebaseerd is.
Afval en riool zijn wel gestegen en de huizen zijn hoger getaxeerd.
Precario is in 2022 afgeschaft daarvoor gelden een proeftijd van 5 jaar.
Alle gemeentes brengen het nog steeds in rekening,Horeca en Mkb liggen er wakker van de hoge terras en strand tarieven.
De bedrijven daar hebben grote gebouwen,al zal het beter wezen als ozb er niet meer is,nuts voorzieningen gingen omhoog en inflatie is ook een crime.
Zelfs villa eigenaren klagen er over.
Het zijn particuliere bezittingen en de man met de koffer komt langs.
En wat denken jullie van de rest van de inwoners die worden toch ook uitgekleed . Wordt er wel eens op dat gemeentehuis gekeken of het met wat minder mensen kan .Net als bij de plansoene dienst waar nog een paar mensen lopen . Dat kan je wel zien in het dorp een grote bende .
De belasting bestaat uit een OZB-tarief en de grondslag is de WOZ. Stel dat de WOZ bij woningen veel sterker stijgt dan bij bedrijfspanden, dan is het een afweging om de tarieven voor woningen te verlagen (terwijl door de stijgende woz-waarde de aanslag toch stijgt) en die voor bedrijven toch te verhogen. Het effect zal ongetwijfeld niet hetzelfde zijn. Afijn, dit mis ik in het stuk: hebben we het over de aanslag (bedrag) of over het percentage en hoe zit dat met de grondslag. Leuk al die variabelen, dan kun je het net zo framenummer als je zelf wilt. Overigens krijgen we dit jaar nog een korting, volgend jaar loopt die er af volgens mij. Ook zo leuk gegframed want ze communiceren straks natuurlijk doodleuk de procentuele stijging tov het tarief zonder korting natuurlijk.
Mensen met een koophuis kunnen die belasting best betalen! Zij hebben zoveel overwaarde op hun huis en zijn slapend rijk geworden. De minima moeten worden ontzien. Zij komen iedere maand tekort en hebben geen kans om een huis te kopen en vermogen op te bouwen.