Foto Blauwe Vlag

Noordwijk – De fracties van de VVD en D66 hebben aandacht gevraagd voor de ‘blauwe vlag’ op het strand. Jarenlang gaf deze vlag de kwaliteit van het zeewater aan. Op dit moment voldoet de gemeente Noordwijk niet meer aan de eisen voor dit keurmerk. De raad stemde in met het belang om de vlag op korte termijn weer terug te krijgen. Hiervoor moeten rioolverbeteringsmaatregelen moeten worden genomen in samenwerking met de gemeente Katwijk. De kwaliteit van het water kan namelijk verbeterd worden door het vuile water te scheiden van het regenwater.

Afgelopen week werden de blauwe vlaggen aan de kustgemeenten uitgereikt, maar Noordwijk zat hier niet bij. Uit onderzoek blijkt dat de waterkwaliteit goed is, maar niet uitstekend. Dit label is nodig om een blauwe vlag te mogen hijsen. Het probleem wordt veroorzaakt door door het spuien in de uitwatering van Katwijk na zware stortbuien. Hierdoor ontstaat een kortdurend negatief zwemadvies. Ondanks de ontbrekende blauwe vlag, bezit de gemeente Noordwijk wel over het internationale keurmerk ‘QualityCoast’ voor duurzaam toerisme. Dirt gaat zelfs verder dan de vlag. Daarnaast behoren de stranden tot de top van de schoonste stranden in Nederland. Raadslid Van Paridon vindt de blauwe vlag een mooie en noodzakelijke aanvulling hierop.

Burgemeester Wendy Verkleij noemt het een ‘hele goede motie’. Ze had geen op- of aanmerkingen, enkel het tijdsbestek is misschien niet haalbaar. Er waren tevens geen kritische vragen vanuit de andere raadsleden; de motie werd daarmee unaniem aangenomen.

8 REACTIES

  1. Ja als ze in Katwijk de kraan open draaien en het wordt vloed dan zwem je in he eigen zooi wat er in het binnen water er ingegooid is .Maar daar hebben jullie geen verstand van .

  2. Ik heb maanden lang de Zeehonden gevolgd bij de uitwatering in Katwijk en als je sommige dagen zag wat daar na het hoog water op de oevers lag en wat je in het water voorbij zag gaan dan is het een raadsel dat ze al jaren een blauwe vlag hebben gehad

  3. Het probleem van het spuien in Katwijk bestaat al jarenlang. Niet getreurd, Noordwijk kreeg toch wel jarenlang de Blauwe Vlag. De waterkwaliteit werd blijkbaar gemeten als er een tijd niet gespuid was. Dit jaar werd er helaas gemeten op een ongunstig tijdstip, en is ineens Leiden in last in Noordwijk, en dienen er oplossingen gevonden te worden samen met Katwijk. Als Noordwijk volgend jaar weer de Blauwe Vlag zou krijgen, als er op een gunstig tijdstip gemeten wordt, doet iedereen een plas en laat het weer zoals het was. Dan gaan de plannen weer de kast in. Decennia lang heeft men dit probleem op zijn beloop gelaten en nu zou er opeens aan een oplossing gewerkt worden?

  4. Het land onder laten lopen voor een blauwe vlag voor Noordwijk laat ons niet lachen wat een kapsones hebben ze daar ?

  5. Die blauwe vlag is toch een lachertje. , zelfs op het open riool strand van Gümüĺdür Turkije hangt er 1 te wapperen, ..

  6. Daar gaan we weer! Het geweldige Noordwijk wil zich weer groter en beter doen voorkomen dan het in werkelijkheid is. Want stel je voor, dat de toeristen, de ruïnes van Noordwijk niet meer komen bezichtigen. Dan is Leiden in last. of ontlast, het is maar net hoe je het bekijkt.

  7. Pak de regels aan en kap eens met dat achterlijke vuurwerk tijdens besloten feestjes bij strandpaviljoens. Inwoners hebben daar last van en echt duurzaam is is het niet. De besloten feestjes zullen echt wel blijven bestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in