Foto: Megan Voorbraak

Noordwijk – Leerlingen van het Northgo College hebben maandagochtend presentaties gegeven aan wethouder Theo Alkemade over het verbeteren van de veiligheid rond rotondes. Met behulp van posters, filmpjes en onderzoek hebben zij hun bevindingen gepresenteerd.

Halverwege maart kregen de havo 4-leerlingen de opdracht van de gemeente Noordwijk om een campagne op te zetten met strategieën om jongeren te bereiken en bewust te maken van de veiligheid rondom rotondes. Verder is er ook gekeken naar manieren om rotondes veiliger te maken, bijvoorbeeld door snelheidsbeperkingen of hogere bermen.

De gemeente Noordwijk zegt dat zij niet meer ongevallen heeft op rotondes dan in andere dorpen, maar merkt wel op dat er sinds Covid meer ongevallen plaatsvinden. Veel van deze ongevallen betreft jongeren of gebruikers van fatbikes. In de buurt van het Northgo College ligt een rotonde waar het vaak net goed gaat, wat een reden was om deze leerlingen bij het project te betrekken.

In totaal deden vijf groepjes, elk bestaande uit vier tot zes leerlingen, mee aan de opdracht. Veel leerlingen hebben gekozen voor een vergelijkbare aanpak en maakten een waarschuwende video waarin een persoon wordt aangereden, gevolgd door een waarschuwing om op fietsers te letten. De leerlingen gaven aan dat de video met een knipoog bedoeld was, maar de communicatieafdeling van de gemeente Noordwijk twijfelt over de geschiktheid hiervan.

Foto: Megan Voorbraak

2 REACTIES

 1. Tja, relatief of absoluut “meer ongevallen”? En dan telt aherenweg/Beeklaan waarschijnlijk niet als rotonde (dat is het ook niet). Had daar maar een rotonde gelegen? Wat een ambitieloos statement ook “niet meer dan anderen”. Kijk naar jezelf, elk ongeluk is er een teveel. Zorg gewoon voor overzichtelijke kruisingen en rotondes (rond ipv hoekig), zoveel moelijk eenrichtingsverkeer.

 2. De afstand rijbaan, oversteekstrook voor de fiets liggen vaak niet ver genoeg bij elkaar vandaan, dus geen goed overzicht!
  Situeer de oversteekstroken fiets anderhalf/twee meter verder van de rijstroken rotondes.
  Heeft iedereen veel meer overzicht.
  Het is lang niet altijd de schuld van de automobilist, menig tweewieler neemt de rotonde, zonder op of om te kijken met een rotvaart (30/50 km/uur).
  Goed initiatief om bewustzijn te kweken bij de scholieren van het middelbaar onderwijs
  Chapeau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in