
Noordwijkerhout – Onderzoekers hebben ontdekt dat de bedreigde gele kwikstaart erg goed kan leven en broeden in de bollenvelden van de Bollenstreek. Dat werd geconcludeerd uit een telling in een veld van bloembollenbedrijf JUB in Noordwijkerhout. Daar vonden de onderzoekers 22 eieren op 16 hectare, wat omgerekend betekent dat er dertig tot veertig nesten per 100 hectare zijn. Dat is een stuk meer dan normaal gesproken in Nederland.
Het onderzoek werd uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Ecologie en Living Lab 7. De locatie van JUB was bewust gekozen, omdat het Noordwijkerhoutse bedrijf op verschillende manieren de dieren probeert te helpen. Zo zegt JUB de randen van de akkers in te zaaien met bloemen, anders te maaien aan de kant van de sloot en de oevers natuurvriendelijk te onderhouden.
Ook andere bedreigde vogels, zoals de veldleeuwerik, de scholekster en de patrijs, kunnen in de Bollenstreek redelijk goed leven volgens de onderzoekers. Het bollenlandschap zou verrassend veel potentie hebben.
Beluister hieronder een interview met onderzoeker Hugo Langezaal:

Wat een goed initiatief van JUB, zouden meer bedrijven mogen doen!
De aantallen van de Nederlandse populatie Gele Kwikstaarten zijn sinds de jaren zestig tussen de 50% en 75% afgenomen. Op grasland is de achteruitgang nog harder gegaan – tot zo’n 90% – dan op bouwland, aldus de Vogelbescherming.
De Gele Kwikstaart heeft het historisch in de Bollenstreek verhoudingsgewijs altijd goed gedaan en wordt daarom blijkbaar graag door de bollensector naar voren geschoven als een succesverhaal voor de biodiversiteit in de Bolllenstreek.
Maar laat u geen zand in de ogen strooien; ook in de Bollenstreek zijn de aantallen gewoon afgenomen en de Gele Kwikstaart staat dus niet voor niets op de Rode Lijst voor Nederlandse broedvogels, waar de soorten op staan die bedreigd of kwetsbaar zijn.
Ook de genoemde Scholekster, Veldleeuwerik en Patrijs zijn allen in Nederland in aantallen afgenomen, óók in de Bollenstreek.
Ieder initiatief om hier iets aan te verbeteren is sympathiek, maar dit soort initiatieven gebruiken ten behoeve van een groen imago, van een verder nog ver van groene bollensector, is niets meer dan een goedkope manier van greenwashing.
Beste zich onder een doordacht pseudoniem presenterende toetsenbordridder:
Jubholland heeft meer geld geïnvesteerd in vergroening en biodiversiteit dan u hoogstwaarschijnlijk ooit bij elkaar gezien hebt. De firma teelt al jaren biologische bloembollen in de Zuid-Hollandse eilanden, omdat daar de grondsoort zich daarvoor veel beter leent. Daarnaast is Jubholland samen met een aantal andere bedrijven begonnen met een hectare bollenland om uit te zoeken hoe we hier in de bollenstreek wél biologisch kunnen telen. Jubholland werkt er al jaren aan om plaaginsecten met een heteluchtbehandeling te bestrijden in plaats van een dompeling in warm water, vergezeld van de nodige schimmelbestrijdingsmiddelen. Dat heeft behoorlijk leergeld gekost kan ik u verzekeren maar het project is doorgezet en over enkele jaren zullen de meeste narcissentelers deze methode volgen. Jubholland was als eerste bezig met het afdekken van bedden bollen met houtvezel ter voorkoming van onkruidgroei waardoor er minder herbiciden gebruikt hoeven te worden. Dat spul is duur, véél duurder dan regulier stro. Het patrijzenbiotoopje kwam ook niet gratis uit de lucht vallen. Jubholland heeft het label “on our way to planetproof” wat je ook niet krijgt bij aankoop van een pakje boter.
We zijn er nog lang niet, dat moet ik met u eens zijn maar om onze inspanningen af te doen als een goedkope manier van greenwashing gaat me véél te ver!
Ik ben overigens maar een gewoon medewerkertje daar hoor, bijna met pensioen dus uw opmerkingen zouden me geen zeer moeten doen maar we zijn met z’n allen trots op wat we bereikt hebben tot nu toe.
Beste Martin Phillipo, mijn betoog is geen individueel verwijt aan uw werkgever, noch aan u. Zoals gezegd is ieder initiatief om iets te verbeteren sympathiek en zijn we het samen eens dat we er nog lang niet zijn. Dat de verre van groene bollensector als geheel dit verhoudingsgewijs kleinschalige initiatief vermarkt ten behoeve van een groen imago, terwijl het nog steeds slecht gaat met de aantallen Gele Kwikstaarten of welke andere “bollenvogel” dan ook; dat is greenwashing.
Zoals reeds eerder door mij aangegeven, op elk initiatief vanuit de bollenkwekers heeft G. Orwell wel commentaar, en helaas altijd met een negatieve ondertoon, jammer!
Beste Andere Jan, Martin Phillipo reageert inhoudelijk met argumenten. Daar kom je verder mee en zo blijf je met elkaar in gesprek, ook al verschil je nog zo van mening. Je leert van elkaar, begrijpt elkaar beter en uiteindelijk mag je het zelfs nog steeds oneens zijn met elkaar.
Opmerkingen als “het is ook nooit goed” of “commentaar op elk initiatief met een negatieve ondertoon” zijn weergaven van uw emoties. Uw emoties doen er wel degelijk toe, maar zijn moeilijk te doorgronden zonder uw achterliggende argumenten.
Omdat Uzelf altijd reageert onder een pseudoniem zijn uw reacties ook niet te doorgronden en wat voor argumenten U heeft en waarom.
Ik constateer alleen maar wollig taalgebruik en negativiteit in uw reacties, daar heb ik geen argumenten of emoties bij nodig.
Ik vind het eigenlijk wel wreed om plaaginsecten te bestrijden met een heteluchtbehandeling. Daar had ik niet aan gedacht bij biologische bollen, ik dacht dat de teelt dan wel diervriendelijk zou zijn.
Greenwashing of geen greenwashing….. het blijft gewoon een zeer goede inzet wat dit bedrijf doet zeker wanneer zij een voorbeeld zijn voor de gehele bollen sector. Je moet ergens beginnen om het tij weer te keren. Ga zo door.
En Wiske ga alsjeblieft ergens anders tegen aan bemoeien als je er totaal geen verstand van heb.
Je zorgt nml weer voor een volgende onnodige discussie. Ga eerst na wat t allemaal betekent en inhoud.
JUB ga zo door, TOP !!!
Nog een prettige dag allemaal en een fijn weekend.
Leg dan eens uit waarom het niet wreed is? Ik lees hier in de milieudiscussies interessante dingen, zoals wat Martin Philippo schreef. Ik vind het leerzaam. Als jij discussie of uitwisseling onnodig vindt, en het ook niet leuk vindt, dan sla je het toch gewoon over.
Wat schattig! Laten wij de diertjes helpen. Meer groen in de tuin (vooral inheemse wilde bloemen) en natuurlijke heggen in de tuin voor nestgelegenheid voor vogels zijn ook goed. Dus laat iedereen zijn tuin vergroenen! Dan komen er meer vogels.
Helemaal eens met Naomi!
Maar veel mensen tegelen hun tuintje helemaal dicht want er is geen tijd voor onderhoud
Maar wel de telers ( en de boeren! En de vissers! ) de schuld geven van de teloorgang van de biodiversiteit .
Triest.
En ondertussen maakt iedereen vliegreizen…