Verbijstering bij TOP na de slotfase tegen Unitas (foto: Rene van Dam/Orange Pictures).

Sassenheim – Een ontknoping waar elke korfbalfan waarschijnlijk van droomt, behalve iedereen die TOP uit Sassenheim een warmt hart toedraagt. De korfballers verloren zaterdagavond de finale van de play-offs voor promotie naar de Korfbal League door een ‘buzzer-beater’ van Noah Bijsterbosch: hij schoot Unitas, die terugkwam van een achterstand van vier punten, in de allerlaatste seconde van de finale op 18-17. En dat terwijl TOP net leek te zijn ontsnapt aan een nederlaag, na een gelijkmaker van Thimo Winter met nog elf seconden te gaan. “Wat maken wij hier mee! Dit is ongelofelijk! We kunnen stoppen, dit was geweldig,” vatten commentatoren Jacco van den Boogaart en Jan de Jager van de live-uitzending de slotfase samen.

“Never change the winning team,” vertelde TOP-coach Ruben Boode voorafgaand aan de wedstrijd. Beide teams startten dan ook met dezelfde poppetjes als in hun laatste play-off wedstrijd. In de eerste helft zag het publiek een wisselend spelbeeld. Unitas leek minder last te hebben van de zenuwen dan TOP en startte sterk. Mike van Boven en Noah Bijsterbosch tekenden voor twee snelle goals aan Harderwijkse zijde, waar TOP aanvallend weinig voor elkaar kreeg. Echter veranderde dit snel na de gebruikelijke vakwissel, want Fleur Boeren en Julia Schuiling wisten de Sassenheimers al snel op gelijke hoogte te brengen. Dit contrast tussen de twee vakken van TOP bleef in de eerste tien minuten duidelijk zichtbaar. Unitas kwam op voorsprong, TOP kwam weer terug. De oranjehemden uit Harderwijk bepaalden het tempo van de wedstrijd.

Dat spelbeeld veranderde uiteindelijk, zonder dat er een time-out voor nodig was. TOP verhardde en wist de zwakke plek van Unitas bloot te leggen, door veel via de verdedigende dames uit Harderwijk aan te vallen. Aan Sassenheimse zijde werd de jonge Fleur Boeren de uitblinker van het eerste bedrijf, met meerdere goals en belangrijke onderscheppingen. Unitas had moeite met het uitspelen van kansen en ging meerdere malen over de schotklok heen. Toch bleef de score dicht bij elkaar en zag het publiek in Papendrecht een ruststand van 9-10 op het bord staan, in het voordeel van TOP.

Na rust was het TOP die de wedstrijd dirigeerde. De Sassenheimers kwamen veel beter uit de kleedkamer en sloegen al snel een gat van vier punten, voor het eerst in de wedstrijd. Dekker en Van der Zaag heersten verdedigend, waar Pikaar en Schuiling in aanvallend opzicht de korf wisten te vinden. De wedstrijd hing, met nog vijftien minuten te gaan, al op een kantelpunt. Als TOP door wist te drukken en nog een goal maakte, betekende dat de nekslag voor Unitas. Jill Heijink kreeg bij een score van 11-14 de kans om het gat opnieuw te vergroten naar vier punten, maar miste. Aan de andere kant was Havenaar scherp in een strafworp en bedroeg het gat plotseling nog maar twee punten.

De spanning kwam weer volledig terug in de wedstrijd, mede omdat TOP tien minuten achter elkaar niet wist te scoren en Unitas ondertussen via Verhoef op 13-14 was gekomen. Ook werd het een tactisch schaakspel, waarbij Thimo Winter werd gebracht voor meer aanvallende kracht aan Sassenheimse zijde en Noah Bijsterbosch voor Unitas telkens naar het aanvallende vak werd verplaatst. Echter had niemand aan zien komen hoe de wedstrijd zou eindigen.

Bijsterbosch maakte met nog twee minuten op de klok de 16-16, nadat hij in een laatste poging weer naar het aanvallende vak was gewisseld. Het kon weer alle kanten op en al snel leek dat de Harderwijkse kant te gaan worden. Mike van Boven scoorde één minuut voor tijd de 17-16, waardoor plotseling Unitas in een winnende positie kwam, na de gehele tweede helft achter te hebben gestaan. Bij TOP waren alle ogen gericht op scherpschutter Thimo Winter, die in de laatste Sassenheimse aanval de gelijkmaker moest maken. Na drie keer te hebben gemist, maar telkens de korf te hebben geraakt, lukte het Winter nog ook. Van dichtbij schoot hij TOP op 17-17, met nog elf seconden te gaan. Euforie bij de meegereisde TOP-supporters, maar niet voor lang. In de allerlaatste aanval, voordat de wedstrijd naar een verlenging zou gaan, kreeg Noah Bijsterbosch de bal. Hij miste, kreeg de bal opnieuw, en schoot van verre afstand, precies op de laatste seconde, raak. De fans van Unitas bestormden het veld, TOP wist niet wat het overkwam.

“Het lijkt me duidelijk dat het tijd verdient om dit een plek te geven,” vertelde TOP-coach Ruben Boode na afloop. “Wij hebben het laten gebeuren, want we verzuimen om het te beslissen.” Echter heeft TOP nog een kans om de Korfbal League te halen. In een best-of-three-vorm nemen de Sassenheimers het op tegen KCC, de nummer negen van de Korfbal League. De eerste wedstrijd staat donderdag al op het programma. Boode keek na de wedstrijd dan ook alweer vooruit: “Het is een slijtageslag geweest. Donderdag staat er weer een wedstrijd op het programma waar iets te halen is voor ons, dus het is zaak om iedereen zo goed mogelijk op te lappen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in