Bouwplan voor Gat van Palace

Noordwijk – Voor elke sociale huurwoning die niet in het nieuwe appartementencomplex op het Gat van Palace komt, moet de projectontwikkelaar 50.000 euro vergoeden aan de gemeente Noordwijk. Dat heeft het college van B & W besloten.

Bij nieuwbouw van meer dan drie woningen geldt dat er gebouwd moet worden volgens een bepaalde invulling. Zo moet 30% sociale huurwoning zijn, 40% middelduur en 30% vrije sector. Op sommige locaties wil de gemeente daarvan afwijken omdat het niet wenselijk of mogelijk is. Bij de bebouwing van het Gat van Palace kan de ontwikkelaar deze verplichting afkopen. Op deze plek aan de Koningin Wilhelminaboulevard staan 95 appartementen gepland.

Het gaat volgens B & W bij de compensatie om in totaal minstens 55 sociale huurwoningen waarvoor per stuk 50.000 euro moet worden betaald. Dit geld wordt dan gebruikt om plannen te realiseren voor betaalbare woningen op een locatie waar deze nog niet gepland waren. Het kan ook zijn dat op een bepaalde plek nu meer sociale huurwoningen komen dan volgens de gemeentelijke regels verplicht is. Een van de opties is het parkeerterrein aan de Schoolstraat/Nieuwe Zeeweg dat dan volledig bebouwd kan worden met sociale huurwoningen. De gemeenteraad moet zich nog buigen over de compensatie die ook voor andere locaties van deze ontwikkelaar gelden zoals het Vuurtorenplein en de Zeereep.

Bekijk hier de volledige presentatie:

240328 – B&W – Presentatie gemeenteraad ontwerpbestemmingsplan Gat van Palace

38 REACTIES

 1. Zo…zo….wordt er weer 2.750.000 euro toegevoegd aan het eigen vermogen van de gemeente! Benieuwd of het inderdaad besteed gaat worden aan sociale huurwoningen.

  • Het is het afkopen van een verplichting, niet ter volledige dekking van een elders te bouwen woning. Die afkoopsom kan weleens voordeliger zijn voor de ontwikkelaar. Van de maximale sociale huur kun je geen woning financieren. Vind ik ook niet de taak van een commerciële private partij.

 2. Idd ferry laat ze nou in godsnaam bouwen anders blijf je in de zooi zitten , gas dr op heb allang genoeg geduurd !!!

  • Waarom is het de taak van een commerciële private partij om de allerarmsten te helpen aan woonruimte? Vind ik van de pot gerukt.

 3. Die verdeling in sectoren was ooit bedoeld om een gemengde leefgemeenschap te creëeren. Door dit af te laten kopen creëert Noordwijk weer, net als vroeger, villawijken en arbeidersbuurten. Lekker bezig jongens!

  • Als ik geld genoeg had, zou ik ook de voorkeur geven aan een ongemengde wijk. Diversiteit is prima, maar geen doel op zich. Heb je geld om op stand te wonen, woon je nog steeds tussen gepeupel; ik zou bedanken.

   • Als je geld hebt verlaat je Noordwijk om elders, op stand, te wonen. Zou het ” gepeupel” ook blij zijn als jij, als ietwat arrogant persoon tussen hen in ging wonen?

  • Een meer gelijkmatige verdeling van de bevolking over wijken bevordert – zo is de gedachte – (gevoelens van) veiligheid, leefbaarheid en maatschappelijke integratie.
   En gemengde wijk is de opstap naar een inclusieve wijk. Dat is goed voor een samenleving. We leven met elkaar en hebben elkaar ook nodig.

 4. Hier klopt volgens mij iets niet?
  Wie zit hier nu te slapen bij de gemeente?
  Welke wethouder heeft deze fooi ‘eruit gesleept’?
  Stinkt naar de misdaad.

 5. Een koopje. Dat is met gemak een miljoen extra winst per afgekochte woning. Gewoon luchtgaten opvullen. Dat is makkelijk zeg.

  • Altijd mooie boulevard? Ik woon nu zo’n 30 jaar in de regio, maar de boulevard is in die tijd nooit echt mooi geweest. De bestrating is opgeknapt (en mooie strandtenten op het strand), maar de rest is alleen afgegleden.

 6. 95 apartementen!? het open karakter richting de zee verdwijnt dan door een heel hoog gebouw, noordwijk zal daar zeker niet aantrekkelijker door worden en heel volgebouwd aandoen.
  De gewone burger mag niet aan Zee wonen dat wordt afgekocht door de ontwikkelaar voor hem is 50.000 niets dat komt gewoon op de prijs van de apartementen! bouwen voor de rijken dus.

  • Je zal vanaf de 10e etage een prachtig open en wijds uitzicht hebben hoor. Zal trouwens wat openheid niet veel anders zijn geweest dan toen het Palace Hotel er nog stond. Liever een mooi gebouw dan een kuil met een reuzenrad

 7. Vreemd…eigenlijk moet de ontwikkelaar op het gat van Palace de 55 soc. huurwoningen bouwen. De kostprijs van zo’n woning is beslist geen 50.000 euro. Er moeten dus 55 woningen gebouwd gaan worden voor 50.000 euro per stuk op een andere lokatie. Dat kan volgens mij helemaal niet, daar moet flink geld bij dan. En wie gaat dat bijleggen?

 8. 2,75 miljoen, nou nou das toch een grijpstuiver voor zo’n ontwikkelaar!! Dat snapt een kind toch. Hoe ga je daar dan elders die 55 misgelopen woningen van bouwen? Misschien dat dat lukt voor het tien-voudige. Wat een geweldige visie wederom…
  Stekker gelijk hieruit trekken, eerst moet de burgemeester haar andere blunder op de boulevard maar opknappen.

 9. Serieus? Afkopen voor 50.000 is zeker een koopje. Slaat echt nergens op. En zorg er eens voor dat de boulevard mooi wordt. Katwijk gaat noordwijk voorbij met zn prachtige parkeergarage in de duinen. In de Noordwijkse politiek dansen ze naar de pijpen van de grote projectontwikkelaars die klaarblijkelijk alles kunnen maken. Noordwijkse politiek moet eens actie ondernemen tegen die grote ontwikkelaars die alleen voor eigen gewin gaan. Ze doen heel zielig maar ze zijn niet voor niets zo groot geworden he?

  • Katwijk gaat Noordwijk voorbij? Dat is al heel lang zo. De pauperboulevard van Noordwijk is toch al 30 jaar vergane glorie?

 10. De grootste denkfout en handelen is dat toerisme een zekerheid is om gemeente financien op te laten draaien.
  In de heydays fiftees sixtees schatten de bureaucraten het te hoog in.
  Hun doelstellingen waren te hoog ingeschat.
  Noordwijk blijkt geen nice of mt carlo.
  Door alles duurder te laten worden en zich ongebreideld regels en leges toe te eigenen prijste men zich uit de markt.
  De serie witte hotels waar eens de beaumonde logeerde gingen teloor.
  Toen raakte men in een panisch vacuum.
  En bedolf het de strand expl.en horeca onder heffing en regels.
  Maar dat onderdeel staat met te weinig clandizie en slecht weer ook aan de rand afgrond.
  Ook meerdere andere oorzaken.
  De bemoeizucht en het zich toe eigenen kent geen grenzen.
  Expertise is niet aanwezig ,aan een boulevard horen Hotels als je jezelf serieus neemt.
  Wil je badplaats spelen.
  Dat sociale verhaal komt uit de linkse kerk om meer geld te generen in hun technocratische habitat.
  De zuid betaalt met nieuwbouw ook geen sociale heffing ter compensatie.
  Naar de zeeers die op gegroeid zijn in de sector werd nooit naar geluisterd.
  Hun adagium van de gevestigde orde is arrogantie en opportunisme,een link buiten alle realiteit.
  Verder als slogans bezit men geen toeristische eruditie.
  Celine in Blog Noordwijk van toen en nu geeft een gedegen antwoordt over het verloren historisch besef.
  Alles wat zich autoriteit en instituut noemt faalt ,men heeft het niet begrepen.
  Het failliet en decadentie destropie staat men aan de voor avond.
  Door de procedure zienswijze omgeving komt er ook weer zoals gewoon niks van terecht.
  Blijf gezond sleep well,…

  • En vooral de “linkse kerk” de schuld geven van alles wat door speculanten en projectontwikkelaars moedwillig want het levert geld op in stand word gehouden. Blijf lekker slapen als je niet weet wat sociale woningbouw echt betekent.

   • Sorry hoor realist,sociale woningbouw moet realistisch zijn,niet de woekerprijzen van nu,staan in geen enkele verhoudingen tot normaal inkomen,door technocratie en bureaucratie eenzijdige regels zit je in een dramatische toestand die komt uit de beslotenheid van het systeem ,als links die lang het esthesblihsment ventileerde geen echte rijken aanpakt wat is er dan socialischties aan ,men pakt het geld van de gewone mensen,…wie,moet er nu wakker worden,blijf dromen in idealisme en ga mede ten onder,…blijf happy,…

 11. Zo’n hoog gebouw bij windkracht 3 kom je de Hoogstraat niet meer uit het wordt een groot tochtgat maar ja daar hebben ze ookal geen verstand van maar dat hele monster staat er nog niet en mensen op dat gemeente huis gaan jullie ook voor dat geld nog naar een notaris dat het niet zo gaat als met het politiebureau waar geen bonen van zijn.Want het zijn hele linken jongens en jullie zijn niet zo slim .Maar dat gebouw staat er nog niet hoor wie wil daar nu zitten voor een miljoen niemand toch 😭

  • Jarenlang bezwaar maken. Over een paar jaar neemt de vraag voor zulke dure huizen vanzelf af. Huis komt in box 3.. als je lang genoeg tijdrekt zal het er niet meer worden gebouwd. De gemeente weet dit echt wel.. de ontwikkelaar is dat geld kwijt, de boel verzaakt net zoals HvO en hele project wordt alsnog gebouwd met goedkopere of sociale woningen. Gemeente steekt 55 x 50k in hun zak. Regeren is vooruit zien.

 12. Afkoopsom prima, maar zorg dan dat er gelijktijdig op een andere plaats de sociale huurwoningen worden gebouwd. Met andere woorden: op het Palaceplein kan pas een vergunning worden verleend als deze gekoppeld is aan de bouw van de sociale huurwoningen. Dan is er sprake van de verdeling die de gemeente heeft opgesteld en is er geen sprake van afkopen. Het afkoopgeld verdwijnt dan niet in één of ander potje maar wordt gelijk gebruikt waar het voor bedoeld is. Een goed voorbeeld van transparant beleid en gelijk een mooie oefening voor de Voorstraat.

 13. Dus de ontwikkelaar kan:
  of: 50K betalen om sociale huurwoning af te kopen en een paar ton meer vangen voor de nieuwe woning
  of: sociale huurwoningen bouwen en niet erg veel huur ontvangen…….
  Mag ik een hulplijn inzetten?!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in