Voorbeeld van een teeltvrije zone. Bron: Hoogheemraadschap van Rijnland

Bollenstreek – Het Hoogheemraadschap van Rijnland zal ook in het jaar 2024 toezicht houden op de teelt- en mestvrije zones in de Bollenstreek. Deze controles zijn gericht op het verminderen van de verspreiding van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het water. Met de controles draagt het Hoogheemraadschap bij aan het beperken van de vervuiling van de sloten in dit gebied.

De teeltvrije zone is een gebied langs de sloot dat niet wordt bemest of bespoten met gewasbeschermingsmiddelen. Het doel van deze zone is het voorkomen van de vervuiling van slootwater door gewasbeschermingsmiddelen en mest. Deze schadelijke stoffen kunnen in de sloot gevolgen hebben voor de waterkwaliteit en het leven in het water.

In het geval dat gewasbeschermingsmiddelen en/of meststoffen in een sloot belanden of onjuist worden gebruikt binnen de aangewezen teeltvrije zone, wordt dit beschouwd als een overtreding. Deze overtreding kan resulteren in boetes voor de gebruiker of eigenaar van het land. Als de ondernemer subsidie ontvangt via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, kan dit leiden tot gevolgen op de verleende subsidie. Deze verantwoordelijkheid geldt ook als de overtreding is begaan door werknemers.

Uitleg over de teeltvrije zone. Bron: Hoogheemraadschap van Rijnland

2 REACTIES

  1. Denken ze dat het grondwater stil staat. Wat een onzin ja je moet toch wat zeggen en schrijven die hele bollen streek is allang vergeven .

  2. En hoe zit het met gif strooien vlak bij bewoning? Hier wordt het op 5 meter van de erfgrens gespoten zonder rekening te houden met windrichting oid. Ook moet je maar afwachten wanneer het verneveld wordt dus ramen en deuren zijn vaak net te laat dicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in