Noordwijk – Raapsteeltjes, koolrabi en maar liefst tien verschillende soorten aardappelen. De bezoekers van de eerste open dag van zelfoogsttuin NoordWIJde maken kennis met allerlei nieuwe soorten gewassen.  De groente, kruiden en het fruit zaaien, onderhouden en oogsten de leden van de tuin aan de Noordwijkse Duinweg allemaal zelf. Dit kunstje kunnen de potentiële nieuwe leden vlak voor het nieuwe oogstseizoen zelf afkijken.

‘Hier staan de aardappelen.’ Tuinder André loopt naar de rechterkant van de tuin, waar de groene blaadjes net boven de aarde uitsteken. ‘Dit jaar doen we een proefje met de grond’, vertelt hij. De tuinder vertelt dat er dit jaar aardappelen, met exotisch klinkende namen zoals Ratte d’ Ardeche, in de grond zitten. ‘Sommigen zijn zelfs paars van binnen. Dat kom je niet zomaar tegen in de winkel.’

Het is de eerste keer dat de zelfoogsttuin haar deuren opent voor geïnteresseerden. Op de twee laatste zondagen in april – 21 en 28 april – zijn bezoekers welkom om kennis te maken met de tuin. Op deze manier kunnen ze zich nog net registreren voor een lidmaatschap van het komende seizoen, dat ieder jaar begint in mei en eindigt in november. In de tuin worden maar liefst 50 verschillende soorten seizoensgroenten, kruiden en bessen en bloemen gekweekt op geheel natuurlijke wijze. De geoogste groenten mogen de leden, na het zwoegen in de tuin, zelf mee naar huis nemen. ‘Als ik door het witte hekje aan de voorkant binnenkom, vergeet ik even de gekte van de rest van de wereld’, vertelt oogster Petra. 

Meer weten over de Open Tuindag van de NoordWIJde ? Verslaggever Nick Vink ging langs bij de open dag van de zelfoogsttuin:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in