Foto: Teun de Leede

Noordwijkerhout – Tussen de grasvelden op het Westeinde staat de partytent al in de tuin bij het nieuwe Cardea Community-huis. De jeugdhulporganisatie opende in het voorjaar al de deuren van het huis voor jongeren met complexe problematiek, maar organiseert een paar maanden later, 5 oktober, de officiële opening. Een nieuwe vorm van hulpverlening waarbij de jongere centraal staat.

‘Er is hier ruimte om een jongere ook echt jongere te laten zijn en geen jeugdzorgcliënt’, vertelt Benjamin Evertsen, gezinshuisouder van het huis in Noordwijkerhout. Als gezinshuisouder probeert hij, zo goed als hij kan, een gezinssituatie te creëren voor de kinderen die in het huis verblijven. De Community biedt namelijk een thuis aan jongeren en jongvolwassenen met hechtings- en traumaproblemen. 

Het huis is opgedeeld in twee delen: het gezinshuis, voor jongeren van 12 tot 18 jaar, en een gang met losse kamers waar jongeren van 18 tot 27 jaar zelfstandig kunnen doorgroeien in een vertrouwde omgeving. Dit maakt het plan volgens bestuurder Ria van der Plas ook uniek. ‘Als je 18 wordt – en daarmee voor de wet volwassen bent, red. – , wordt je niet zomaar in het diepe gegooid,’ zegt ze. ‘Je kunt hier op je eigen tempo zelfstandig worden.’ 

Het idee voor de Community is dan ook ontstaan uit gesprek met jongeren. Na overleg met de Cardea Jongerenraad en een rondvraag onder de jonge zorgvragers bleek dat zij voornamelijk maatwerk misten. ‘Ze gaven aan dat ze zich soms best eenzaam voelden en toch wat liefde misten. Met dit project passen wij ons vooral aan aan de wensen van de jongeren, in plaats van dat zij zich aanpassen aan ons’, aldus Van der Plas. 

Gezinshuisouder Benjamin verblijft niet als enige in het huis, bij zijn werk wordt hij ondersteund door gezinsbehandelaar Patty en trajectvormgever Lizzy. Waarbij Patty als gezinsbegeleider de verbinder is tussen de jongeren en hun ouders en Lizzy zich focust op het zelfstandigheidtraject. ‘Je ziet de jongeren hier echt opbloeien’, stelt Benjamin. ‘We hebben een meisje dat hier met haar capuchon op binnen kwam en nooit met de trein durfde te reizen. We zijn toen met z’n allen een keer met de trein een dagje weg geweest en sindsdien gaat ze vol zelfvertrouwen in haar eentje naar haar vriendje in Roosendaal.’ 

Toch missen de jongeren en hun begeleiders soms nog de interactie met de omgeving. ‘We zijn hard op zoek naar mensen die ons kunnen helpen bij het opzetten van een moestuin of het geven van sportlessen aan de jongeren bijvoorbeeld. We zouden het leuk vinden om op die manier nog verder in contact te komen met de omgeving’, geeft Benjamin aan. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in