Lisse – Naar aanleiding van Landelijke Opschoondag met z’n allen een ochtendje afvaljagen. Op zaterdagochtend om 09:30 verzamelt zich een groepje enthousiaste opruimers bij ‘t Poelhuys in Lisse. Met een prikker en zak in de aanslag gaat zowel jong als oud ijverig aan de slag.
‘Uiteindelijk is het doel dat we allemaal meer denken in een circulaire economie, wat eigenlijk betekent dat hetgeen dat je gebruikt, hergebruikt moet worden,’ vertelt wethouder Riet Austie-Ziengs, ook zij loopt vandaag het rondje mee. ‘Ik doe dit wel vaker hoor! Van initiatiefnemer Sven van der Vlugt heb ik een prikker en zak gekregen en ik loop regelmatig een rondje door mijn buurt’, vertelt de wethouder.
De landelijke Opschoondag wordt georganiseerd door Stichting Nederland Schoon. Deze organisatie zet zich specifiek in voor een zwerfafvalvrij Nederland. Tijdens de Opschoondag werden dan ook meer dan 16.000 acties georganiseerd door heel het land. Sven van der Vlugt organiseert de bijeenkomst in Lisse: ‘Door mij te ergeren aan het zwerfafval op straat, ben ik zelf gaan lopen. Nu proberen wij met hele team steeds meer Lissenaren te overtuigen om ook afval te gaan rapen. Dit doen we onder andere op dagen zoals deze.’
Maar al dat zwerfafval komt natuurlijk ook ergens vandaan. Het gegeven dat viezigheid alleen door mensen op straat wordt gegooid is volgens de Lissese klimaatburgemeester, Angelique Sijsenaar, een grote misvatting. ‘Natuurlijk is dit ook één van de redenen dat straten vervuild zijn maar er dwarrelt ook veel vuil op straat doordat vogels dingen uit prullenbakken halen, vuilniszakken op straat kapot worden geprikt en vuilcontainers omwaaien door slechte weersomstandigheden.’ Er is dus veel meer aan de hand dan alleen mensen die niet naar de prullenbak willen lopen.
Het zwerfafval dat Sijsenaar het meest tegenkomt zijn omhulsels van peuken en stukken plastic op straat. ‘Dat zijn nog dingen die wij kunnen opruimen, maar kauwgom bijvoorbeeld is helemaal een probleem. Dat duurt echt tientallen jaren voordat dat helemaal vergaan is en kun je niet zo makkelijk weghalen met een prikker’, vertelt de Lissese klimaatburgemeester.