archieffoto Fred van der Bent

Noordwijk/Noordwijkerhout – De tijdelijke opvang van asielzoekers in NH Leeuwenhorst, gedurende vier maanden, is niet door B&W zelf bedacht, maar het gevolg van een dringend verzoek van staatssecretaris Van der Burg. Dat antwoorden B&W op vragen van de Partij voor de Inwoners.

Die partij vindt het niet uit te leggen aan de lokale woningzoekers, dat 50 asielzoekers wel direct woonruimte krijgen. Bovendien willen ze weten waarom hotels die verhuren aan arbeidsmigranten worden aangepakt, terwijl het huisvesten in NH Leeuwenhorst wel mag. Volgens B&W zijn deze zaken niet vergelijkbaar. 25 hotelkamers zorgen niet voor permanente huisvesting. En omdat het slechts om 5% van de hotelkamers van Leeuwenhorst gaat, vindt het college het te rechtvaardigen om tijdelijk af te wijken van de bestemming horeca. Anders ligt het volgens het college bij de hotels die voor 100% worden verhuurd aan arbeidsmigranten. Hier is geen toeristische verhuur meer mogelijk.

Op de vraag waarom over de asielzoekers niet is overlegd met de gemeenteraad, antwoorden B&W dat dit niet hoeft, omdat het gaat om tijdelijke en niet om duurzame opvang. Op de vraag of de opvang niet een zwaar beroep doet op lokale school-, gezondheids- en welzijnsvoorzieningen, melden B&W dat het COA voor deze zaken zorgt. Begeleiders zien erop toe dat de asielzoekers zich houden aan de geldende (omgangs-)regels. Het COA draagt de bijkomende kosten voor de opvang, aldus B&W.  

3 REACTIES

  1. De staatssecretaris moet aan de landen vragen om hun inwoners terug te nemen !!
    Nu draaien wij er voor op !! Heel slecht geregeld !!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in