(archieffoto Eline van Egmond)

Noordwijk – De gemeente Noordwijk moet de komende jaren gaan bezuinigen om de begroting rond te krijgen. Als de gemeente dat niet doet dan leiden onontkoombare uitgaven, zaken waar men echt niet onderuit kan, tot een miljoenenverlies. Het dieptepunt is 2026 met een tekort van 3,5 miljoen. Reden is vooral een andere manier van geld verdelen bij het rijk waar Noordwijk de dupe van wordt. Een en ander blijkt uit de vrijdag gepresenteerde perspectiefnota, een tussenstand voor de begroting in het najaar.

De bezuinigingen zijn ingedeeld naar prioriteit. Allereerst worden gelden vrijgemaakt die jarenlang gereserveerd werden, maar niet gebruikt. Dat levert 1,2 miljoen op. Ook gaan vanaf 2026 de toeristenbelasting, forenzenbelasting en parkeerbelasting met 15% omhoog. Noordwijk geeft 10 miljoen uit aan subsidies. Vanaf 2027 moet dat 600.000 euro minder zijn.

De Onroerend Zaak Belasting voor woningen gaat volgend jaar met de inflatiecorrectie omhoog. De OZB voor niet-woningen, oftewel bedrijven, gaat wel stijgen. Noordwijk wordt volgens wethouder Ter Hark daartoe gedwongen door het rijk. Als een gemeente de belastingcapaciteit niet goed benut dan word je door het rijk gekort. Dat bedrag is 585.000 euro en dat gaat men door verhoging van de OZB op niet-woningen compenseren.

B & W hebben nu gekozen voor de bezuinigingen met de minste gevolgen. Wel leveren ze bij de perspectiefnota een lange lijst met bezuinigingen mee die een politieke keuze zijn. Daar staan zaken bij als geen nieuwe Schelft, sluiting theater de Muze, sluiting gemeentehuis Noordwijkerhout.

De gemeenteraad moet de perspectiefnota nog goed keuren en praat er 9 juli over.

Klik op de link voor de powerpoint over de perspectiefnota: Perspectiefnota 2025-2028 noordwijk

Klik op de link voor de lijst met bezuinigingen, categorie 1 en 2 worden toegepast, 3 en 4 zouden kunnen als de gemeenteraad dat echt wil. Bezuinigingen Noordwijk

Hieronder het radio-interview met wethouder Roberto ter Hark:

14 REACTIES

 1. Ze ontvangen miljoenen van de bouwers bij het gat van Palace waar ze niets mee doen dus geld zat lijkt mij ? En als bij de Hotels van Oranje het bouwplan van de luxe flats verandert komt er nog meer geld bij.

 2. Ze hebben zeker geld nodig voor die boulevard op te knappen voor al die lui die er over heen rijden ja dat is belangrijker dan aan je eigen inwoners te denken . Makkelijk halen bij je inwoners .Wat een beleid als je tekort komt halen bij de massa. En keer bezuinigen op dat nw Zee dat komt daar toch nooit meer goed Twee oud politie bureaus voor een habbekrats weggeven grond aan kopen waar niks mee gedaan wordt ja dan kom je een keer tekort ga eens op dat gemeente huis bezuinigen want voor elk project moet er een extern bureau komen wat doen die amtenaren dan ???

 3. Lijkt me zaak om versneld te kijken naar de subsidies van de gemeente Noordwijk. Komt mij over als sinterklaas spelen met gemeenschapsgeld.

 4. Noordwijk heft forensenbelasting voor de eigenaren die in het bezit zijn van een tweede woning in Noordwijk. Verhoog deze belasting met een procentje of 20/25. De bezitters die zich deze tweede kapitale woning in Noordwijk kunnen veroorloven hebben denkelijk wel genoeg “centjes” om een forse verhoging van deze forensenbelasting te kunnen betalen.

 5. Noordwijk moet bezuinigen! Je zou dan de ken aan meer efficiëntie, een gemeentesecretaris, minder ambtenaren! Nee de gemeente bedoelt dat de burger zuiniger moet doen! De belastingen verhogen! Het failliet van behoorlijk bestuur?

 6. Een bezuiniging zou kunnen zijn, zo staat het er, de sluiting van het monumentale gemeentehuis in Noordwijkerhout.
  Mag het in plaats daarvan de sluiting zijn van het lelijke gemeentehuis in Noordwijk?

 7. Noordwijkerhout en de zilk lijken niet echt mee te tellen in dat guuroord!

  Van mij mag die forenzenbelasting met 300 % omhoog, hopelijk worden die pandjes dan aan Noordwijkse woningzoekenden verkocht, ook beter voor de lokale middenstand, verenigingsleven etc etc.

 8. Is dit nu een een voor opgezet spel wijzig huizen bouwen des te duurder worden ze en dan kan de ozb weer omhoog je kan het ook anders doe veel huizen bouwen dan gaan de prijzen omlaag moeten ze de ozb ook verlagen . Dan zijn er een hoop mensen blij ieder een een huis en meer ozb en als jullie geld nodig hebben haal het dan maar bij die lui die een tweede huis hebben want die hebben zat .

 9. Gat van Palace vuurtoren plein hoek van de Kerkstraat waar gebouwd zou worden ziet er niet uit maak je daar eens druk om

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in