(archieffoto Eline van Egmond)

Noordwijk – “Protocollen voor integriteit hebben we op orde, maar ondertussen zien we dat verkiezingswinst min of meer te koop was, Huis ter Duin een band heeft met het college en openheid over partijfinanciering ontbreekt.” Deze opmerking kwam dinsdag van PvdA-raadslid Rommie van Dokkum tijdens de behandeling van de perspectiefnota. Zij maakte de opmerking in een betoog over ondermijning waar ze ook verwees naar de jarenlange juridische procedures die oud-bestuurders (onder anderen Gerben van Duin en Hans Bakker) meemaken. Het college heeft een bijdrage in de juridische kosten voor deze oud-bestuurders hiervoor afgewezen. “Juridische intimidatie” noemde de advocaat van de oud-bestuurders dat en Van Dokkum is het daar mee eens.

“Kunnen we als raadslid nog wel vrijuit spreken of kiezen we ook krampachtig onze woorden en laten we dingen onbesproken?” Van Dokkums bijdrage maakte veel los. Burgemeester Wendy Verkleij probeerde de kritiek van belangenverstrengeling te pareren door uitleg te geven hoe het college om gaat met dit soort zaken. Zo werken wethouders als tandem en gaat een wethouder nooit alleen naar een gesprek. Verkleij vroeg aan Van Dokkum om een schriftelijke uitleg over de ‘juridische intimidatie’. Dat was Van Dokkum niet van plan. Ze wees er op dat er van alles georganiseerd wordt om dit soort zaken te vermijden, maar dat het hier gaat om de schijn van belangenverstrengeling, met de nadruk op ‘schijn’. Daar moet in alle openheid over gesproken kunnen worden, aldus Van Dokkum. Burgemeester Verkleij vroeg aan alle partijen gericht of ze wel vrijuit kunnen praten binnen de gemeenteraad. NZLokaal zei van niet, maar meerdere partijen gaven geen antwoord op de vraag omdat ze de aanpak van de burgemeester om de vraag zo rechtstreeks te stellen niet passend vonden.

De bijdrage van Van Dokkum tijdens de raadsvergadering:

Reactie burgemeester Verkleij om Van Dokkum en reacties andere politieke partijen.

5 REACTIES

  1. Er is toch wat loos er zijn er twee die het voor het zeggen hebben CDAEn VVD en de rest moet zijn mond houden . De bezem moet een keer door dat gemeente huis .

  2. Burgemeester Verkleij reageerde als door een wesp gestoken. Ik zat als belangstellende op de publieke tribune, en ik zag een geïrriteerde voorzitter / burgemeester. De reactie van de burgemeester naar Romy van Dokkum was zo stevig dat het bij mij behoorlijk intimiderend overkwam. Navraag bij andere belangstellenden en enkele raadsleden gaven aan dat zij ook verrast waren door deze intimiderende houding van de burgemeester.
    Als raadslid in Noordwijk kun je dus blijkbaar niet alles en in alle vrijheid zeggen.

  3. Piet….volg nou eens een raadsvergadering fysiek of digitaal. Dan heb je grote kans dat je niet meer van die wartaal uitslaat. Zoals zo vaak in jouw geval heb je de klok horen luiden, maar weet je steeds niet waar de klepel hangt. Je maakt je nogal belachelijk.

  4. Hé….het woord “ondermijning” viel weer een keer. Paul Brandjes zal zijn oren gespitst hebben! Komt die ondermijningsrechtszaak nog dit jaar meneer Brandjes? We zijn zo benieuwd!

  5. Gelukkig heb jij over al verstand van mnr Duivenvoorden . Gr Piet . Die hele politiek is toch niet meer tevolgen . Het is eene bende op dat gemeentehuis .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in